Ten sposób na nadzienie znalazłam kiedyś u
Jamiego Olivera, bodajże w drugim Nagim
szefie. Był to przepis na tortellini z ricottą,
parmezanem i cytryną. Zrobiłam je zgodnie z przepisem i zachwyciłam się ich
niesamowitym, świeżym smakiem.
Niestety, jestem leniwa i nie zawsze mi
się chce robić ciasto na makaron. Odkryłam,
że można zamknąć to nadzienie w cieście filo i uzyskać wspaniałą przekąskę – rożek
z chrupiącego ciasta z kremowo-cytrynowym nadzieniem.
Do zrobienia nadzienia użyłam ricotty domowej produkcji i polskiego odpowiednika sera grana padano o nazwie emilgrana.
Do zrobienia nadzienia użyłam ricotty domowej produkcji i polskiego odpowiednika sera grana padano o nazwie emilgrana.
Pycha!!!
Xo, Lilka
Na 30 sztuk
Składniki:
30
pasków ciasta filo o szerokości 5 cm
¼ kostki
stopionego masła
nadzienie
2
szklanki ricotty lub twarogu przeciśniętego przez praskę
skórka otarta
i sok z 2 cytryn
2
szklanki sera grana padano lub polskiego odpowiednika emilgrana od zanottiego
sól i
pieprz
Wykonanie:
Twaróg mieszamy ze startym serem i
cytryną. Doprawiamy go solą i pieprzem.
Pasek filo układamy na blacie, smarujemy
go roztopionym masłem. Na końcu paska kładziemy 1 łyżeczkę nadzienia.
Przykrywamy farsz ciastem z brzegu w trójkąt,
po czym zawijamy całe ciasto tworząc trójkątne rożki. Powtarzamy z resztą
ciasta i farszu.
Układamy rożki na blaszce do pieczenia i pieczemy
30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Rożki powinny być upieczone na
złoto.
Podajemy ciepłe lub na zimno.