ciasto z owsianą granolą - oatmeal granola coffee cake


Chciałabym zaprosić Was do zrobienia ciasta z owsianą granolą. Bardzo lekkie, o wyczuwalnym piernikowym smaku i ciekawej strukturze - podczas jedzenia wyczuwamy w cieście miękkie płatki owsiane. 

Całość przełożona cierpkim dżemem morelowym, który bardzo to ciasto ożywia.

Ciasto można podać na śniadanie z jogurtem naturalnym z odrobiną miodu. Pycha.

Xo, Lilka





Składniki:

1/2 szklanki płatków owsianych
½ szklanki otrębów owsianych
szczypta soli
1/2 łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki syropu klonowego
2 łyżki oleju

3 jajka
1/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki mąki orkiszowej

dżem morelowy do przełożenia
cukier puder


Wykonanie:

W misce dokładnie mieszamy płatki owsiane, otręby, sól, cynamon, syrop klonowy i olej. Wykładamy wszystko na blachę do pieczenia i pieczemy 15 minut  w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu granoli studzimy ją.

Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywno z brązowym cukrem. Do białek dodajemy żółtka, mieszamy dobrze a następnie delikatnie dodajemy upieczoną granolę wymieszaną z mąką orkiszową.

Przekładamy masę do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 35 minut.

Studzimy ciasto, przekrajamy je na pół i smarujemy dżemem morelowym. Na wierzchu posypujemy cukrem pudrem.