Chciałabym zaprosić Was do zrobienia
ciasta z owsianą granolą. Bardzo lekkie, o wyczuwalnym piernikowym smaku i
ciekawej strukturze - podczas jedzenia wyczuwamy w cieście miękkie płatki
owsiane.
Całość przełożona cierpkim dżemem morelowym, który bardzo to ciasto
ożywia.
Ciasto można podać na śniadanie z
jogurtem naturalnym z odrobiną miodu. Pycha.
Xo, Lilka
Składniki:
1/2
szklanki płatków owsianych
½
szklanki otrębów owsianych
szczypta
soli
1/2
łyżeczka cynamonu
1/4
szklanki syropu klonowego
2 łyżki
oleju
3 jajka
1/4
szklanki brązowego cukru
1/2
szklanki mąki orkiszowej
dżem morelowy
do przełożenia
cukier
puder
Wykonanie:
W misce dokładnie
mieszamy płatki owsiane, otręby, sól, cynamon, syrop klonowy i olej. Wykładamy
wszystko na blachę do pieczenia i pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po
upieczeniu granoli studzimy ją.
Rozbijamy
jajka i oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywno z brązowym
cukrem. Do białek dodajemy żółtka, mieszamy dobrze a następnie delikatnie
dodajemy upieczoną granolę wymieszaną z mąką orkiszową.
Przekładamy masę do tortownicy i pieczemy w
temperaturze 180 st. C przez 35 minut.