Klasyczny francuski sposób na kurczaka, duszenie z estragonem i musztardą w śmietanie. Jest też lżejsza wersja tej potrawy - duszenie w pomidorach. I tę właśnie wersję dzisiaj Wam przedstawiam.
Świetny sposób na wykorzystanie kawałków
pieczonego kurczaka z wczorajszego obiadu. Można sos wzbogacić o pieczarki, cebulę,
zieloną fasolkę. Pyszna i aromatyczna potrawa na szybki obiad.
Xo, Lilka
Na 4 porcje
Składniki:
4 udka według
przepisu na boskie kurczaki babci
8 pomidorów
2 gałązki estragonu
2 łyżki
musztardy z ziarnami
sól i pieprz
Wykonanie:
Udka pieczemy według przepisu na
boskie kurczaki babci. http://lemontreecafe.blogspot.com/2013/06/boskie-kurczaki-babci-grandmas-divine.html Najlepiej wykorzystać udka lub kawałki kurczaka, które pozostały
z poprzedniego dnia.
Kroimy udka na dwie części. Wkładamy
kurczaka do rondla, podlewamy odrobinę wodą, dodajemy pomidory pokrojone na
ósemki, estragon i musztardę. Doprawiamy pieprzem i solą.
Dusimy do chwili aż pomidory będą miękkie
i puszczą sok. Podajemy z ryżem.