kurczak w pomidorach z estragonem i musztardą - chicken in tomatoes with tarragon and mustard


Klasyczny francuski sposób na kurczaka, duszenie z estragonem i musztardą w śmietanie. Jest też lżejsza wersja tej potrawy - duszenie w pomidorach. I tę właśnie wersję dzisiaj Wam przedstawiam.

Świetny sposób na wykorzystanie kawałków pieczonego kurczaka z wczorajszego obiadu. Można sos wzbogacić o pieczarki, cebulę, zieloną fasolkę. Pyszna i aromatyczna potrawa na szybki obiad.

Xo, Lilka

 
 

Na 4 porcje

Składniki:

4 udka według przepisu na boskie kurczaki babci
8 pomidorów
2 gałązki estragonu
2 łyżki musztardy z ziarnami

sól i pieprz


Wykonanie:

Udka pieczemy według przepisu na boskie kurczaki babci. http://lemontreecafe.blogspot.com/2013/06/boskie-kurczaki-babci-grandmas-divine.html Najlepiej wykorzystać udka lub kawałki kurczaka, które pozostały z poprzedniego dnia. 

Kroimy udka na dwie części. Wkładamy kurczaka do rondla, podlewamy odrobinę wodą, dodajemy pomidory pokrojone na ósemki, estragon i musztardę. Doprawiamy pieprzem i solą.

Dusimy do chwili aż pomidory będą miękkie i puszczą sok. Podajemy z ryżem.