Moja mama robi najsmaczniejszego kurczaka na świecie. Nazywamy go boskim kurczakiem za moim siostrzeńcem, który je tak zawsze określa.
Gdy babcia pyta: ’co chcesz na obiad?’
odpowiedź jest zawsze taka sama: ’boskie’.
Spróbujcie, zobaczycie sami, że kurczak
jest istotnie boski.
Polecam,
Proporcja dla 4 osób
Składniki:
4 udka
kurczaka zagrodowego
2 ząbki
czosnku
4 liście
laurowe
słodka papryka
sól i pieprz
Wykonanie:
Udka kurczaka myjemy i lekko osuszamy.
Luzujemy skórę na nogach i pod skórę wkładamy liście laurowe. Doprawiamy
kurczaka solą i pieprzem i dużą ilością słodkiej papryki.
Układamy kurczaka w brytfannie, dokładamy ząbki
czosnku i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez 40-45 minut.
Podajemy z sałatą z sezonowymi
warzywami.