boskie kurczaki babci - grandma's divine chicken


Moja mama robi najsmaczniejszego kurczaka na świecie. Nazywamy go boskim kurczakiem za moim siostrzeńcem, który je tak zawsze określa.


Gdy babcia pyta: ’co chcesz na obiad?’ odpowiedź jest zawsze taka sama: ’boskie’.

Spróbujcie, zobaczycie sami, że kurczak jest istotnie boski.

Polecam,

Xoxo, Lilka


Proporcja dla 4 osób
Składniki:
4 udka kurczaka zagrodowego
2 ząbki czosnku
4 liście laurowe
słodka papryka
sól i pieprz

Wykonanie:

Udka kurczaka myjemy i lekko osuszamy. Luzujemy skórę na nogach i pod skórę wkładamy liście laurowe. Doprawiamy kurczaka solą i pieprzem i dużą ilością słodkiej papryki.

Układamy kurczaka w brytfannie, dokładamy ząbki czosnku i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez 40-45 minut.

Podajemy z sałatą z sezonowymi warzywami.