power foods - owoce - fruit

Power foods ciąg dalszy - dzisiaj owoce.

Cytrusy

Wszyscy wiemy, że owoce cytrusowe zawierają najwięcej witaminy C w wszystkich innych owoców czy warzyw. W jednej pomarańczy czy grejpfrucie znajduje się ilość witaminy C pokrywająca  nasze dzienne zapotrzebowanie. Cytrusy ponadto zawierają dużą ilość potasu wspomagającego pracę serca i układu krwionośnego. Zawierają także likopen.  Składnik ten wspomaga serce, zapobiega powstawaniu komórek rakowych  i wzmacnia system odpornościowy.

Gruszka


Gruszki dostarczają nam spore ilości błonnika – w jednej gruszce znajduje się około 6 g, czyli ilość będącą ¼ dziennego zapotrzebowania na błonnik. Błonnik pomaga regulować poziom cholesterolu, obniża zły cholesterol LDL, przez co chroni system krwionośny i serce. Dodatkowo gruszki bogate SA w witaminę C i potas.

Kiwi

Owoce kiwi zawierają ogromne ilości witaminy C. Skutecznie pomagają w obniżaniu  poziomu trój glicerydów. Dodatkowo zawarte w nich są spore ilości błonnika i potasu.

Morele

Piękny kolor tych owoców świadczy o dużej zawartości witaminy A, czynnika wpływającego na piękną skórę, włosy i zdrowe oczy. Morele taż zawierają witaminę C oraz potas.  Poza sezonem dobrze jest jeść morele suszone, które zawierają dużo błonnika i potasu. Dla zachowania koloru morele suszone konserwowane są dwutlenkiem siarki, dlatego warto poszukać moreli  suszonych naturalnie.

Owoce jagodowe

Owoce jagodowe w kolorach czerwieni, fioletu czy niebieskim zawierają  flawonoidy, czynniki, które pomagają naprawiać uszkodzone komórki  przez co chronią organizm przed zmianami rakowymi. Wszystkie owoce jagodowe zawierają duże ilości witaminy C i E oraz duże ilości błonnika.

Papaja


Ten owoc zawiera w sobie ogromną dawkę witaminy C – pokrywającą 3-dniowe zapotrzebowanie. Ponadto zawiera spore ilości witaminy A, E oraz bardzo duże ilości błonnika. Samo zdrowie.

Xoxo, Lilka
przygotowane na podstawie 'Power foods' from the editors of the whole living magazine