Cytrusy
Wszyscy wiemy, że owoce cytrusowe
zawierają najwięcej witaminy C w wszystkich innych owoców czy warzyw. W jednej
pomarańczy czy grejpfrucie znajduje się ilość witaminy C pokrywająca nasze dzienne zapotrzebowanie. Cytrusy
ponadto zawierają dużą ilość potasu wspomagającego pracę serca i układu krwionośnego.
Zawierają także likopen. Składnik ten
wspomaga serce, zapobiega powstawaniu komórek rakowych i wzmacnia system odpornościowy.
Gruszka
Kiwi
Owoce kiwi zawierają ogromne
ilości witaminy C. Skutecznie pomagają w obniżaniu poziomu trój glicerydów. Dodatkowo zawarte w
nich są spore ilości błonnika i potasu.
Morele
Piękny kolor tych owoców świadczy
o dużej zawartości witaminy A, czynnika wpływającego na piękną skórę, włosy i
zdrowe oczy. Morele taż zawierają witaminę C oraz potas. Poza sezonem dobrze jest jeść morele suszone,
które zawierają dużo błonnika i potasu. Dla zachowania koloru morele suszone konserwowane
są dwutlenkiem siarki, dlatego warto poszukać moreli suszonych naturalnie.
Owoce jagodowe
Owoce jagodowe w kolorach
czerwieni, fioletu czy niebieskim zawierają
flawonoidy, czynniki, które pomagają naprawiać uszkodzone komórki przez co chronią organizm przed zmianami
rakowymi. Wszystkie owoce jagodowe zawierają duże ilości witaminy C i E oraz
duże ilości błonnika.
Papaja
Ten owoc zawiera w sobie ogromną
dawkę witaminy C – pokrywającą 3-dniowe zapotrzebowanie. Ponadto zawiera spore
ilości witaminy A, E oraz bardzo duże ilości błonnika. Samo zdrowie.
Xoxo, Lilka
przygotowane na podstawie 'Power foods' from the editors of the whole living magazine