Sałatka, którą proponuję dzisiaj to power
food w czystej postaci – łosoś, awokado i grejpfrut. Wszystkie trzy elementy
znajdują się w grupie najzdrowszych dla nas składników.
Łosoś zawiera tłuszcze Omega, awokado jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, a grejpfrut to witamina C.
Sos do sałatki to sok z grejfruta wymieszanego z oliwą. Orzeźwiająca, smaczna i łatwa propozycja na lekki obiad.
Xoxo,
Lilka
Proporcja
na 4 osoby
Składniki:
2 małe grejpfruty, ścięta skóra i wykrojone cząstki i
wyciśnięty sok
2 awokado, przekrojone na pół, obrane ze skóry i pokrojone
wzdłuż
400 g łososia pieczonego bez tłuszczu, podzielonego na
małe kawałki
2 male cykorie podzielone na liście
¼ pęczka szczypiorku, pokrojonego drobno
sól i pieprz
1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Pieczemy łososia z solą i pieprzem. Studzimy,
zdejmujemy skórę i łososia dzielimy na cząstki.
W grejpfrutach ścinamy skórę i kroimy go na
cząstki (usuwamy membrany). Wyciskamy z resztek cały sok jaki zdołamy wydobyć.
Awokado przekrajamy na pół, wydobywamy pestkę.
Wyciągamy miąższ dużą łyżką, miąższ kroimy wzdłuż na paski. Natychmiast
dodajemy do grapefruita aby awokado nie zbrązowiało.
Cykorie rozdzielamy listki, dodajemy do grejpfruta i awokoado. Łososia umieszczamy w misce z warzywami, delikatnie wszystko mieszamy. Całość oprószamy drobno posiekanym szczypiorkiem,
doprawiamy delikatnie solą i pieprzem i skrapiamy oliwą.