power foods – warzywa - vegetables

Zacznę omawiać power foods od warzyw, bowiem stanowią największą grupę i powinny być podstawą naszego pożywienia.


Awokado
Bogate i sycące, awokado zawierają dużo dobrych, jedno-nienasyconych tłuszczów. Pomagają obniżyć  cholesterol  LDL i podwyższyć  poziom HDL.  Okazuje się, że awokado zawiera dużo błonnika , a także o wiele więcej potasu na gram niż banany. Jeszcze jedna korzyść - awokado wspomaga wchłanianie wapnia. Uwaga: awokado  jest kaloryczne – połówka może zawierać 140 kcal.

Ze względu na szybkie utlenianie zaleca się, by po pokrojeniu awokado skropić sokiem z cytryny lub limonki.

Brokuły
Należące do rodziny  kapustnych  podobnie jak kalafior, brukselka, jarmuż, kapusta, te warzywa są bogate w związki azotu, które pomagają zwalczać raka żołądka, piersi i prostaty. Brokuły zawierają dodatkowo enzymy i składniki odżywcze, dzięki którym ułatwione jest wymiatanie z organizmu wolnych rodników. Bogate w wapń, błonnik, witaminę C, potas i żelazo brokuły pomagają leczyć kataraktę, cukrzyce, artretyzm, osteoporozę, wrzody, nadciśnienie i choroby serca.

Jak przyrządzać:
Najlepsze do spożycia gdy lekko ugotowane na parze.

Brukselka
Brukselka, mała kapustka jest bogata w składniki odżywcze  pomagające odżywić serce,  odtruwać  organizm i wzmocnić system odpornościowy dzięki  dużym ilościom witaminy A.

Jak przyrządzać:
Oczyszczamy warzywo z zewnętrznych liści. Nacinamy głąb w kształt krzyża i gotujemy na parze (10 minut max) lub pieczemy przez 20-30 minut w temp. 200 st.C.

Burak ćwikłowy i boćwina (burak łodygowy)
Nasze piękne buraki o ziemistym i słodkim smaku mają najwyższą zawartość cukru. Są wspaniałym źródłem błonnika i żelaza. Ponadto zawierają duże ilości beta-karotenu dzięki  czemu zapobiegają powstawaniu komórek rakowych.  Botwinka zawiera jeszcze większe ilości  składników odżywczych niż korzeń: potas, kwas foliowy, wapń i żelazo.

Jak przyrządzać:
Gotujemy w wodzie lub pieczemy zawinięte w folię w piekarniku dla bardziej skoncentrowanego smaku.

Grzyby
Grzyby bogate są w składniki obniżające cholesterol i wspomagające system odpornościowy organizmu. Ponadto są małokaloryczne , są dobrym źródłem witaminy B oraz witaminy D, która wspomaga wchłanianie wapnia.

Jarmuż
Należące do rodziny  kapustnych  podobnie jak kalafior, brukselka, jarmuż, kapusta, te warzywa są bogate w związki azotu, które pomagają zwalczać raka żołądka, piersi i prostaty. Brokuły zawierają dodatkowo enzymy i składniki odżywcze, dzięki którym ułatwione jest wymiatanie z organizmu wolnych rodników.

Kabaczek
Warzywa z rodziny kabaczków są bardzo smaczne, łatwe w przyrządzaniu i bogate w składniki odżywcze. Duża zawartość beta-karotenu i wysoki poziom witaminy C wspomagają usuwanie wolnych rodników i leczą stany zapalne. Kabaczki również zawierają duże ilości potasu i witaminy B6 i mnóstwo błonnika.

Jak przyrządzać:
Pieczemy, gotujemy z nich zupę, nadziewamy nimi ravioli lub gotujemy risotto.

Karczochy
Jadalny oset - karczoch jest  jednym z najlepszych warzyw wspomagających odtruwanie organizmu. Małokaloryczne, karczochy są bogate w błonnik i białko. Ich najwspanialszą funkcja jest wspomaganie pracy wątroby.

Jak przyrządzać:
Obcinamy nożyczkami końcówki liści, oczyszczamy dolne liście, wydrążamy środek. Przechowujemy  w wodzie z cytryną. Gotujemy na parze. Najlepsze są nadziewane bułka tartą z parmezanem, czosnkiem i oliwą.
Śmiesznie się je karczochy – odrywamy liście i zębami zdrapujemy wewnętrzną warstwę z nadzieniem. Bardzo ważna uwaga – najlepsze w karczochach są ich serca. Na nich znajdują się bardzo włókniste, pierzaste zaczątki kwiatu  i to trzeba usunąć przed jedzeniem w obawie przed zadławieniem się.

Marchew
O marchwi nie trzeba dużo mówić, bowiem od lat znane nam są ich dobroczynne właściwości. Marchew wspomaga pracę nerek i wątroby. Poza tym dzięki dużej zawartości witaminy A bardzo pomaga utrzymać  piękną skórę wzrok w jak najlepszym stanie.

Jak przyrządzać :
Witamina A rozpuszcza się w tłuszczu dlatego dla jak najlepszych rezultatów marchew powinno się jeść z odrobiną tłuszczu.

Papryka
Papryka zawiera bardzo dużo anty-oksydantów oraz witaminę C, dzięki temu zdecydowanie podnosi odporność, zwalcza raka  i wspomaga leczenie chorób serca.

Pomidory
Ostatnie odkrycia wskazują, likopen zawarty w pomidorach jest lepiej przyswajalny w postaci gotowanej niż na surowo, w gotowanych pomidorach poziom tego składnika wzrasta dwukrotnie w porównaniu do pomidorów surowych. Składnik ten wspomaga serce, zapobiega powstawaniu komórek rakowych  i wzmacnia system odpornościowy.

Jak przyrządzać:
Likopen rozpuszcza się w tłuszczu, zaleca się jeść pomidory gotowane z odrobina tłuszczu.

Słodkie ziemniaki
Podobne jak marchewka słodkie pataty zawierają duże ilości witaminy A.

Szparagi
Nasze wspaniałewiosenne szparagi pomagają zwalczać wiele chorób. Zawierają najwięcej folatyny – składnika  pomagającego  w ochronie serca.  Zawierają ponadto duże ilości witaminy A, potasu, selenu a także witaminy C i K.

Szpinak
Szpinak jest najlepszym źródłem witaminy K – składnika zapobiegającego zakrzepom krwi oraz  utrzymującego zdrowe kości.

Xoxo, Lilka
przygotowane na podstawie 'Power foods' from the editors of the whole living magazine