sałatka z indyka wędzonego z truskawkami - smoked turkey salad with strawberries

Kolejna sałatka z rodzaju power food – tutaj do grupy należą szpinak i truskawki.

Połączenie truskawek i indyka datuje się na lata pięćdziesiąte. W tym okresie powstała pyszna kanapka Monte Christo z indykiem, serem i dżemem truskawkowym.

Ta sałatka to bardzo klasyczne połączenie. Piękna kolorystycznie, smaczna i szybka do zrobienia.

Xoxo, Lilka

Proporcja na 4 osoby
Składniki:
20 truskawek pokrojonych na pół
200 g wędzonego indyka, pokrojonego na drobne kawałki
4 szklanki świeżego szpinaku
2 szklanki rukoli
½ szklanki piklowanej cebulki
sól i pieprz
2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Indyka kroimy na kawałki o wielkości 1,5 na 1,5 cm. Truskawki przekrajamy na pół.

W misce łączymy szpinak, rukolę, indyka, truskawki i piklowane cebulki. Doprawiamy pieprzem i solą i oliwą. Mieszamy dokładnie i podajemy.