Kolejna sałatka z rodzaju power food –
tutaj do grupy należą szpinak i truskawki.
Połączenie truskawek i indyka datuje
się na lata pięćdziesiąte. W tym okresie powstała pyszna kanapka Monte Christo
z indykiem, serem i dżemem truskawkowym.
Ta sałatka to bardzo klasyczne połączenie.
Piękna kolorystycznie, smaczna i szybka do zrobienia.
Xoxo, Lilka
Proporcja
na 4 osoby
Składniki:
20 truskawek pokrojonych na pół
200 g wędzonego indyka, pokrojonego na drobne kawałki
4 szklanki świeżego szpinaku
2 szklanki rukoli
½ szklanki piklowanej cebulki
sól i pieprz
2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Indyka kroimy na kawałki o wielkości 1,5 na
1,5 cm. Truskawki przekrajamy na pół.
W misce łączymy szpinak, rukolę, indyka, truskawki
i piklowane cebulki. Doprawiamy pieprzem i solą i oliwą. Mieszamy dokładnie i
podajemy.