Wspaniałe skontrastowanie chrupiącej
szynki z aksamitnym awokado, pomidorem i szpinakiem.
Sałatka ta jest odpowiednikiem kanapki
BLT (bacon, lettuce and tomato) czyli bekon, sałata i pomidor. Kanapka sama w
sobie jest super, też Wam polecam.
I tym razem sałatka zawiera składniki
z listy power foods: awokado, pomidory i szpinak.
Xoxo, Lilka
Proporcja
na 4 osoby
Składniki:
12 małych pomidorków, pokrojonych na ćwiartki
2 awokado, przekrojone na pół, obrane ze skóry i
pokrojone na kawałki
sok z cytryny
16 plastrów szynki delikatnej lub szwarcwaldzkiej
4 szklanki listków młodego szpinaku
listki pietruszki
sól i pieprz
2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Plasterki szynki grillujemy, możemy je upiec,
aż będą chrupkie.
Awokado przekrajamy na pół, wydobywamy pestkę.
Wyciągamy miąższ dużą łyżką, miąższ kroimy w poprzek na kawałki. Skrapiamy
awokado sokiem z cytryny.
Pomidorki kroimy na ćwiartki i dodajemy do
awokado. Dodajemy pietruszkę. Doprawiamy wszystko pieprzem i odrobiną soli oraz łyżką oliwy.
Szpinak doprawiamy solą i pieprzem oraz łyżką
oliwy. Rozkładamy na talerzach. Na wierzchu układamy po 4 plastry grillowanej
szynki. Na wierzchu dodajemy mieszankę awokado i pomidorów.