sałatka z szynki ze szpinakiem awokado i pomidorami - spinach salad with ham tomatoes and avocado


Wspaniałe skontrastowanie chrupiącej szynki z aksamitnym awokado, pomidorem i szpinakiem.

Sałatka ta jest odpowiednikiem kanapki BLT (bacon, lettuce and tomato) czyli bekon, sałata i pomidor. Kanapka sama w sobie jest super, też Wam polecam.

I tym razem sałatka zawiera składniki z listy power foods: awokado, pomidory i szpinak.

Xoxo, Lilka


Proporcja na 4 osoby
Składniki:

12 małych pomidorków, pokrojonych na ćwiartki
2 awokado, przekrojone na pół, obrane ze skóry i pokrojone na kawałki
sok z cytryny
16 plastrów szynki delikatnej lub szwarcwaldzkiej
4 szklanki listków młodego szpinaku
listki pietruszki
sól i pieprz
2 łyżki oliwy


Wykonanie:

Plasterki szynki grillujemy, możemy je upiec, aż będą chrupkie.

Awokado przekrajamy na pół, wydobywamy pestkę. Wyciągamy miąższ dużą łyżką, miąższ kroimy w poprzek na kawałki. Skrapiamy awokado sokiem z cytryny.

Pomidorki kroimy na ćwiartki i dodajemy do awokado. Dodajemy pietruszkę. Doprawiamy wszystko pieprzem i odrobiną soli oraz łyżką oliwy.

Szpinak doprawiamy solą i pieprzem oraz łyżką oliwy. Rozkładamy na talerzach. Na wierzchu układamy po 4 plastry grillowanej szynki. Na wierzchu dodajemy mieszankę awokado i pomidorów.