W
ostatnim numerze jednego z moich ulubionych czasopism znalazłam bardzo ciekawy
przepis na canelloni z cukinii. Wyglądały na zdjęciach tak pięknie, że
zapragnęłam je natychmiast odtworzyć.
Efekt
zamieszczam poniżej. Zrobiłam też zdjęcie z Coté Sud, abyście mogli porównać
efekt mojego dania z oryginałem.
Nie wspomnę,
że smak jest też rewelacyjny. Kremowy kozi serek zawinięty w delikatną cukinię
ugotowane na parze. Do tego wyraziste pesto ze szczypioru i pietruszki.
Mam
nadzieję, że spodoba się Wam to urocze danie. Takie cukinie można przyrządzić z innym
nadzieniem.
zdjęcie pochodzi z Cote Sud avril/mai 2013 |
Proporcja
na 4 osoby
Składniki:
2 cukinie, cienkie i długie
200 g koziego twarożku naturalnego
sól i pieprz
pesto z pietruszki
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek pietruszki
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
Sok z cytryny
sól i pieprz
1 łyżka oliwy
winegret
sok z cytryny
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
do podania rzodkiewka pokrojona w plasterki
Wykonanie:
Cukinie
kroimy na szatkownicy na bardzo długie i cienkie plastry. Solimy i odstawiamy
na 10 minut by zmiękły.
Po
10 minutach cukinie osuszamy ręcznikiem papierowym. Bierzemy 4 do 5 plastrów
cukinii i układamy tak aby zachodziły na siebie, na cukinie wykładamy ¼ serka
koziego, serek pieprzymy. Zwijamy cukinie w rulon. Powtarzamy czynność z
pozostałymi rurkami.
Przekładamy
rulony z cukinii na siatkę i gotujemy na parze ok. 5 minut.
W
międzyczasie pietruszkę i szczypior blanszujemy w gorącej wodzie i natychmiast
hartujemy w lodowatej, by zachować kolor.
Z
pietruszki i szczypioru odciskamy całą wodę. Siekamy je grubo, miksujemy w
blenderze z pozostałymi składnikami do uzyskania gęstego sosu.