canelloni z cukinii nadziewane kozim serem – canelloni of zucchini stuffed with goats cheese

W ostatnim numerze jednego z moich ulubionych czasopism znalazłam bardzo ciekawy przepis na canelloni z cukinii. Wyglądały na zdjęciach tak pięknie, że zapragnęłam je natychmiast odtworzyć.

Efekt zamieszczam poniżej. Zrobiłam też zdjęcie z Coté Sud, abyście mogli porównać efekt mojego dania z oryginałem.

Nie wspomnę, że smak jest też rewelacyjny. Kremowy kozi serek zawinięty w delikatną cukinię ugotowane na parze. Do tego wyraziste pesto ze szczypioru i pietruszki.

Mam nadzieję, że spodoba się Wam to urocze  danie. Takie cukinie można przyrządzić z innym nadzieniem.  

Xoxo, Lilka
zdjęcie pochodzi z Cote Sud avril/mai 2013

Proporcja na 4 osoby
Składniki:

2 cukinie, cienkie i długie
200 g koziego twarożku naturalnego
sól i pieprz

pesto z pietruszki
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek pietruszki
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
Sok z cytryny
sól i pieprz
1 łyżka oliwy

winegret
sok z cytryny
1 łyżka oliwy
sól i pieprz

do podania rzodkiewka pokrojona w plasterki

Wykonanie:

Cukinie kroimy na szatkownicy na bardzo długie i cienkie plastry. Solimy i odstawiamy na 10 minut by zmiękły.

Po 10 minutach cukinie osuszamy ręcznikiem papierowym. Bierzemy 4 do 5 plastrów cukinii i układamy tak aby zachodziły na siebie, na cukinie wykładamy ¼ serka koziego, serek pieprzymy. Zwijamy cukinie w rulon. Powtarzamy czynność z pozostałymi rurkami.

Przekładamy rulony z cukinii na siatkę i gotujemy na parze ok. 5 minut.

W międzyczasie pietruszkę i szczypior blanszujemy w gorącej wodzie i natychmiast hartujemy w lodowatej, by zachować kolor.

Z pietruszki i szczypioru odciskamy całą wodę. Siekamy je grubo, miksujemy w blenderze z pozostałymi składnikami do uzyskania gęstego sosu.

Na talerz wykładamy trochę sosu i obok układamy rulon z cukinii. Z drugiej strony rulonu dodajemy plasterki rzodkiewki. Skrapiamy cukinię winegretem i ozdabiamy listkami ziół i kwiatami jadalnymi jak bratki, stokrotki.