Bardzo łatwe ciasto, robi się
błyskawicznie i jest świetne, gdy potrzebujemy zrobić szybko coś efektownego i
pysznego.
Uwielbiam połączenie moreli z tymiankiem. W ogóle łączenie owoców z ziołami może dać bardzo interesujące efekty. Gruszki z rozmarynem, truskawki z bazylią, morele z tymiankiem czy miętą.
Dzisiaj do ciasta dodałam świeże morele, ale również doskonale
sprawdziłyby się tutaj truskawki, czereśnie czy śliwki.
Podajcie ciasto z sosem truskawkowym słodzonym miodem i z jogurtem naturalnym.
Składniki:
biszkopt miodowy
120 g mąki
4 jajka (żółtka oddzielone od białek)
30 g cukru
1 szczypta soli
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ miarki miodu
listki z 2 gałązek tymianku
40 g masła, stopionego i schłodzonego
10 moreli lub innych owoców o podobnej wielkości
orzeszki pinii lub płatki migdałów
cukier puder
Wykonanie:
W
miseczce przesiewamy mąkę z ¼ łyżeczki proszku do pieczenia. Oddzielamy żółtka
od białek. W małym rondelku topimy masło.
W
misce ubijamy białka z cukrem i solą do otrzymania bardzo gęstej i sztywnej
piany, do białek dodajemy żółtka, po jednym, oraz miód i dalej ubijamy. Do jajek
dodajemy mąkę w trzech częściach, delikatnie mieszamy. Dodajemy stopione masło.
Masę
przekładamy do formy i układamy w niej równomiernie morele przekrojone na pół.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-35 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest
upieczone.
Przed
podaniem posypujemy obficie ciasto cukrem pudrem.