biszkopt miodowy z morelami i tymiankiem - honey cake with apricots and thyme


Bardzo łatwe ciasto, robi się błyskawicznie i jest świetne, gdy potrzebujemy zrobić szybko coś efektownego i pysznego.

Uwielbiam połączenie moreli z tymiankiem. W ogóle łączenie owoców z ziołami może dać bardzo interesujące efekty. Gruszki z rozmarynem, truskawki z bazylią, morele z tymiankiem czy miętą.

Dzisiaj do ciasta dodałam świeże morele, ale również doskonale sprawdziłyby się tutaj truskawki, czereśnie czy śliwki.

Podajcie ciasto z sosem truskawkowym słodzonym miodem i z jogurtem naturalnym.

Smacznego,

Xoxo, Lilka



Składniki:

biszkopt miodowy
120 g mąki
4 jajka (żółtka oddzielone od białek)
30 g cukru
1 szczypta soli
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ miarki miodu
listki z 2 gałązek tymianku
40 g masła, stopionego i schłodzonego

10 moreli lub innych owoców o podobnej wielkości
orzeszki pinii lub płatki migdałów

cukier puder

 Wykonanie:

W miseczce przesiewamy mąkę z ¼ łyżeczki proszku do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. W małym rondelku topimy masło.

W misce ubijamy białka z cukrem i solą do otrzymania bardzo gęstej i sztywnej piany, do białek dodajemy żółtka, po jednym, oraz miód i dalej ubijamy. Do jajek dodajemy mąkę w trzech częściach, delikatnie mieszamy. Dodajemy stopione masło.

Masę przekładamy do formy i układamy w niej równomiernie morele przekrojone na pół. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-35 minut.  Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Przed podaniem posypujemy obficie ciasto cukrem pudrem.