Sezon szparagowy nieuchronnie zbliża
się ku końcowi. Zanim to jednak nastąpi przedstawię Wam przepis na szparagi
pieczone. Pieczenie szparagów bardzo mocno koncentruje ich smak.
Tym razem szparagi pieczone w dwóch
odsłonach.
Jeden sposób to pieczone szparagi z pieczonymi grzybami, szpinakiem i
majonezem z moim ukochanym piment d’Espelette.
Drugi sposób to pieczone szparagi z
sałatką z jajka, rzodkiewki i szpinaku. Bardzo wiosenne.
Te dwa sposoby wpisują się doskonale w
danie z cyklu power foods.
Porcja
na 4 osoby
Składniki:
2 pęczki
szparagów (po jednym pęczku na każdy sposób podania)
1 ząbek
czosnku
1 łyżeczka oliwy
2 gałązki
tymianku
sól i pieprz
sałatka z
jajek i rzodkiewki
4 jajka
pęczek rzodkiewki
1 łyżka
majonezu
1 łyżka posiekanego
szczypiorku
garść posiekanych
liści szpinaku lub szczawiu
sól i pieprz
pieczone grzyby
4 grzyby
portobello
1 łyżeczka
oliwy z oliwek
1 ząbek
czosnku
2 gałązki
tymianku
sól i pieprz
do podania
do podania
2 łyżki
majonezu
1 łyżeczka
piment d’Espelette (można zamiennie dodać 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego z ½ łyżeczki
kminu rzymskiego w proszku)
4 miarki
szpinaku
sok z cytryny
oliwa z
oliwek
ser owczy
blue
Wykonanie:
szparagi
Od szparagów odłamujemy zdrewniałe
części. Aby to zrobić, chwytamy szparag za oba końce i zginamy. Powinien pęknąć
w miejscu gdzie zaczyna być zdrewniały. Można też końcówki odciąć nożem, a z
końcówek ugotować zupę.
Szparagi doprawiamy czosnkiem, solą,
pieprzem i oliwą i wykładamy na blachę do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut.
sałatka z
jajek
Jajka gotujemy, studzimy i obieramy.
Siekamy jajka drobno. Rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki, solimy i odstawiamy
na chwilę by zmiękła. Szpinak lub szczaw
kroimy w paski. Szczypiorek siekamy drobno.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą,
dodajmy łyżkę majonezu, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy delikatnie.
podajemy
Szparagi z jednego pęczka wykładamy na 4 talerze. Na wierzchu wykładamy sałatkę z
jajek. Posypujemy małymi listkami szpinaku i skrapiamy oliwą.
pieczone
grzyby
Grzyby czyścimy, wykładamy na blachę,
skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ząbek czosnku i tymianek.
Pieczemy w tym samym czasie co szparagi.
podajemy
Szpinak doprawiamy sokiem z cytryny,
solą, pieprzem i oliwą. Wykładamy na 4 talerze, na wierzchu wykładamy szparagi.
Na szparagach układamy grzyby pokrojone w plasterki. Na wierzchu dodajemy ½ łyżki
majonezu i całość posypujemy struganym serem.