szparagi pieczone podane na dwa sposoby - baked asparagus served two ways


Sezon szparagowy nieuchronnie zbliża się ku końcowi. Zanim to jednak nastąpi przedstawię Wam przepis na szparagi pieczone. Pieczenie szparagów bardzo mocno koncentruje ich smak.

Tym razem szparagi pieczone w dwóch odsłonach. 

Jeden sposób to pieczone szparagi z pieczonymi grzybami, szpinakiem i majonezem z moim ukochanym piment d’Espelette. 

Drugi sposób to pieczone szparagi z sałatką z jajka, rzodkiewki i szpinaku. Bardzo wiosenne.

Te dwa sposoby wpisują się doskonale w danie z cyklu power foods.

Xoxo, Lilka

Porcja na 4 osoby
Składniki:

2 pęczki szparagów (po jednym pęczku na każdy sposób podania)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy
2 gałązki tymianku
sól i pieprz

sałatka z jajek i rzodkiewki
4 jajka
pęczek rzodkiewki
1 łyżka majonezu
1 łyżka posiekanego szczypiorku
garść posiekanych liści szpinaku lub szczawiu
sól i pieprz

pieczone grzyby
4 grzyby portobello
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
2 gałązki tymianku
sól i pieprz

do podania
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka piment d’Espelette (można zamiennie dodać 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego z ½ łyżeczki kminu rzymskiego w proszku)
4 miarki szpinaku
sok z cytryny
oliwa z oliwek
ser owczy blue

Wykonanie:

szparagi

Od szparagów odłamujemy zdrewniałe części. Aby to zrobić, chwytamy szparag za oba końce i zginamy. Powinien pęknąć w miejscu gdzie zaczyna być zdrewniały. Można też końcówki odciąć nożem, a z końcówek ugotować zupę.

Szparagi doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem i oliwą i wykładamy na blachę do pieczenia. 

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut.

sałatka z jajek

Jajka gotujemy, studzimy i obieramy. Siekamy jajka drobno. Rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki, solimy i odstawiamy na chwilę by zmiękła.  Szpinak lub szczaw kroimy w paski. Szczypiorek siekamy drobno.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajmy łyżkę majonezu, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy delikatnie.
podajemy

Szparagi  z jednego pęczka wykładamy na  4 talerze. Na wierzchu wykładamy sałatkę z jajek. Posypujemy małymi listkami szpinaku i skrapiamy oliwą.

pieczone grzyby

Grzyby czyścimy, wykładamy na blachę, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ząbek czosnku i tymianek. Pieczemy w tym samym czasie co szparagi.


podajemy

Szpinak doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i oliwą. Wykładamy na 4 talerze, na wierzchu wykładamy szparagi. 

Na szparagach układamy grzyby pokrojone w plasterki. Na wierzchu dodajemy ½ łyżki majonezu i całość posypujemy struganym serem.