Uwielbiam placki ziemniaczane. Ale nawet
chyba jeszcze bardziej lubię placki z cukinii.
Przyprawiłam moje placki szczypiorkiem,
tymiankiem i pietruszką, dzięki czemu maja bardziej wyrazisty smak. Usmażyłam je
w obręczach aby nadać im jednolity kształt i były też trochę grubsze, przez co
podałam po dwa placki na porcję.
Do placków podałam kozi ser wymieszany z
jogurtem i piklowaną cebulką.
Dodatkowo podałam placki na pesto z
brokułów, ale same placki i ser kozi są w zupełności wystarczające.
Xo, Lilka
Na 16 placków
Składniki:
1 duża cukinia
sól i
pieprz
1 jajko
2 łyżki
mąki
2 łyżki
szczypioru
2 łyżki
pietruszki
1 łyżka
tymianku
olej do smażenia
do podania
100 g koziego twarogu
1 pojemnik jogurtu naturalnego greckiego
2 łyżki posiekanych piklowanych cebulek
1 łyżka pietruszki
pieprz i sól
Wykonanie:
Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki i ścieramy
ją na grubej tarce. Do cukinii dodajemy jajko, mąkę i posiekane zioła.
Doprawiamy wszystko pieprzem i solą.
Na patelnię wlewamy łyżkę oleju. Wykładamy
na patelnię po dużej łyżce masy na jeden placek i smażymy aż zarumieni się z
jednej strony, po czym przewracamy placki i dosmażamy z drugiej strony.
Dolewamy olej, gdy się wysmaży.
Przekładamy placki na ręczniki papierowe i osączamy je z tłuszczu. Powtarzamy
czynność do wykorzystania masy.
W międzyczasie w misce mieszamy kozi ser z
jogurtem, cebulą i pietruszką. Doprawiamy pieprzem i solą.