Jeszcze jeden prosty sposób
przyrządzenia cebuli, dzięki któremu można dodać dodatkowy poziom smaku i koloru
w potrawach.
Jest to doskonały dodatek
do mdłych potraw, do sałatek. Świetnie się też sprawdzi jako dodatek do śledzi
czy buraków.
Jest to powszechnie znany u
nas sposób przyrządzania cebuli. Ja staram się używać cebuli czerwonej ze
względu na piękny kolor jaki uzyskuje w
procesie piklowania.
Xoxo, Lilka
Składniki:
4 czerwone cebule lub
siatka szalotek
2 łyżki octu z czerwonego
wina
liść laurowy
sól i pieprz
Wykonanie:
Cebule obieramy i kroimy w
krążki o grubości 0,5 cm. Krążki rozdzielamy, wkładamy do rondla z oliwą i
lekko podsmażamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zalewamy octem i
gotujemy aż ocet wyparuje.