piklowane cebulki – pickled onions




Jeszcze jeden prosty sposób przyrządzenia cebuli, dzięki któremu można dodać dodatkowy poziom smaku i koloru w potrawach.

Jest to doskonały dodatek do mdłych potraw, do sałatek. Świetnie się też sprawdzi jako dodatek do śledzi czy buraków.

Jest to powszechnie znany u nas sposób przyrządzania cebuli. Ja staram się używać cebuli czerwonej ze względu na piękny kolor  jaki uzyskuje w procesie piklowania.

Xoxo, Lilka



Składniki:

4 czerwone cebule lub siatka szalotek
2 łyżki octu z czerwonego wina
liść laurowy
sól i pieprz

 Wykonanie:

Cebule obieramy i kroimy w krążki o grubości 0,5 cm. Krążki rozdzielamy, wkładamy do rondla z oliwą i lekko podsmażamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zalewamy octem i gotujemy aż ocet wyparuje.