Jeszcze jedna tarta z
rabarbaru. Tym razem klasyczne połączenie rabarbaru z truskawkami.
Nie chciałam się jednak
powtarzać dodając migdały do kruchego ciasta więc, zainspirowana blogiem i książką Katie Quinn Davies ‘What Katie
Ate’, do rabarbaru zrobiłam moją wersję kruchego ciasta z orzechów laskowych z dodatkiem otrębów owsianych i
wspaniałą kruszonkę z orzechów laskowych.
Rezultat to słodko-kwaśna
tarta o bardzo delikatnie perfumowanym aromacie.
Myślę, że warto ją wypróbować, bo jest bardzo interesująca.
Xoxo, Lilka
Składniki:
nadzienie
pęczek rabarbaru
2 szklanki truskawek
sok i skórka z 2
pomarańczy
chlust likieru pomarańczowego
sok z granatu
1 łyżka skrobi
kukurydzianej
¾ szklanki cukru
kruche ciasto z orzechami
laskowymi
½ kostki masła
½ szklanki mąki
½ szklanki mielonych orzechów
laskowych
1 jajko
szczypta soli
3 łyżki cukru
1 szklanka otrębów
owsianych
1 łyżeczka sody
kruszonka z orzechów
laskowych
50 g masła
6 łyżek maki
3/4 szklanki mielonych
orzechów laskowych
szczypta soli
¼ szklanki cukru
Wykonanie:
nadzienie
Rabarbar oczyszczamy z
włókien i kroimy w plasterki. W osobnym rondelku zagotowyjemy obrane włókna i końcówki. Po ugotowaniu przecieramy przez sito i dodajemy do rabarbaru.
Wkładamy rabarbar do rondla z cukrem, ze skórką i sokiem pomarańczowym oraz sokiem z granatów.
Gotujemy aż rabarbar zmięknie
i większość soku wyparuje. Usuwamy skórkę pomarańczową.
Studzimy i dodajemy do rabarbaru skrobię, likier oraz truskawki przekrojone na pół.
kruche ciasto z orzechami
laskowymi
Do miski dodajemy składniki:
masło pokrojone w kostkę, mąkę, orzechy laskowe, otręby, sól, sodę i cukier.
Przecieramy wszystko w rękach aby uzyskać ciasto składające się z grudek wielkości
grochu.
Dodajemy roztrzepane jajko
i mieszamy delikatnie, aby jajko pomogło nam zebrać ciasto w kulę. Odkładamy
ciasto do lodówki by odpoczęło minimum 30 minut.
kruszonka z orzechów
laskowych
W miseczce wyrabiamy
masło. Dodajemy do masła składniki w kolejności wymienionej powyżej,
uważając, aby każdy składnik był dokładnie
wmieszany zanim dodamy następny.
Odstawiamy do lodówki by
się dobrze schłodziło, na około 60 minut.
tarta wykonanie
Kruchym ciastem wykładamy dokładnie dno i brzegi formy do tarty.
Wkładamy formę do piekarnika i podpiekamy ciasto 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Wyjmujemy formę i nakładamy na ciasto nadzienie z rabarbaru. Wyrównujemy
masę nieco i posypujemy połową
kruszonki. (Druga połowa kruszonki może być upieczona w osobnym naczyniu i używana
jako posypka do deserów)
Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st. C
przez 45 minut.
Podajemy z sosem truskawkowym i śmietaną crème fraîche.