tarta rabarbarowo-truskawkowa z ciastem i kruszonką z orzechów laskowych - strawberry-rhubarb tart with hazelnut crust and hazelnut streusel


Jeszcze jedna tarta z rabarbaru. Tym razem klasyczne połączenie rabarbaru z truskawkami.

Nie chciałam się jednak powtarzać dodając migdały do kruchego ciasta więc, zainspirowana  blogiem i książką Katie Quinn Davies ‘What Katie Ate’, do rabarbaru zrobiłam moją wersję kruchego ciasta z orzechów laskowych z dodatkiem otrębów owsianych i wspaniałą kruszonkę z orzechów laskowych.

Rezultat to słodko-kwaśna tarta o bardzo delikatnie perfumowanym aromacie.

Myślę, że warto ją wypróbować, bo jest bardzo interesująca.

Xoxo, Lilka





Składniki:

nadzienie
pęczek rabarbaru
2 szklanki truskawek
sok i skórka z 2 pomarańczy
chlust likieru pomarańczowego
sok z granatu
1 łyżka skrobi kukurydzianej
¾ szklanki cukru

kruche ciasto z orzechami laskowymi
½ kostki masła
½ szklanki mąki
½ szklanki mielonych orzechów laskowych
1 jajko
szczypta soli
3 łyżki cukru
1 szklanka otrębów owsianych
1 łyżeczka sody

kruszonka z orzechów laskowych
50 g masła
6 łyżek maki
3/4 szklanki mielonych orzechów laskowych
szczypta soli
¼ szklanki cukru

Wykonanie:

nadzienie

Rabarbar oczyszczamy z włókien i kroimy w plasterki.  W osobnym rondelku zagotowyjemy obrane włókna i końcówki. Po ugotowaniu przecieramy przez sito i dodajemy do rabarbaru.

Wkładamy rabarbar do rondla z cukrem, ze skórką i sokiem pomarańczowym oraz sokiem z granatów.

Gotujemy aż rabarbar zmięknie i większość soku wyparuje. Usuwamy skórkę pomarańczową.

Studzimy i dodajemy do rabarbaru skrobię, likier oraz truskawki przekrojone na pół.

kruche ciasto z orzechami laskowymi

Do miski dodajemy składniki: masło pokrojone w kostkę, mąkę, orzechy laskowe, otręby, sól, sodę i cukier. Przecieramy wszystko w rękach aby uzyskać ciasto składające się z grudek wielkości grochu.

Dodajemy roztrzepane jajko i mieszamy delikatnie, aby jajko pomogło nam zebrać ciasto w kulę. Odkładamy ciasto do lodówki by odpoczęło minimum 30 minut.

 kruszonka z orzechów laskowych

W miseczce wyrabiamy masło. Dodajemy do masła składniki w kolejności wymienionej powyżej, uważając, aby każdy składnik był  dokładnie wmieszany zanim dodamy następny.

Odstawiamy do lodówki by się dobrze schłodziło, na około 60 minut.

tarta wykonanie

Kruchym ciastem wykładamy dokładnie dno i brzegi formy do tarty. Wkładamy formę do piekarnika i podpiekamy  ciasto 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Wyjmujemy formę i nakładamy na ciasto nadzienie z rabarbaru. Wyrównujemy  masę nieco i posypujemy połową kruszonki. (Druga połowa kruszonki może być upieczona w osobnym naczyniu  i używana jako posypka do deserów)

Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 45 minut.

Podajemy z sosem truskawkowym i śmietaną crème fraîche.