tarta tatin z botwinki z wędzonym kozim serem – tarte tatin of young beets and smoked goat cheese


Uwielbiam piec tarty, a tarty Tatin w szczególności. Czy to tarta na słono czy słodko staram się wymyślić sposób upieczenia jej do góry nogami. Możecie się spodziewać, że wiele takich tart dla Was tu upiekę.

W zeszłym tygodniu w uroczym sklepie z serami farmerskimi Ser Lanselot w Sopocie kupiłam parę naprawdę bardzo ciekawych serów zagrodowych (pisałam o tym w poście o frittacie ze szparagami).

Kiedy weszłam do sklepu, producentka serów kozich właśnie przywiozła  świeżą dostawę. Jednym z serów przez nią dostarczonych był ser wędzony drewnem starej gruszy.  Ser był wędzony rano a około południa już znajdował się w sklepie. Co za zapach i smak, niesłychanie pyszny ser.

Od razu wiedziałam, że będę chciała upiec z nim tartę, ale inną niż ta, którą ostatecznie zrobiłam.

Otóż w lodówce leżał pęczek botwinki i wydawał się być bardzo samotny. Zdecydowałam się więc połączyć go z tym genialnym serkiem w tarcie Tatin.

Xoxo, Lilka




Składniki:

botwinka
pęczek botwinki
ząbek czosnku
pieprz i sól
oliwa

pęczek szczypiorku
ocet balsamiczny
1 łyżka cukru demerara
kozi serek wędzony (może być krowi wędzony ser)
twaróg 300 g
1 jajko
sól i pieprz
1 łyżka mąki
ciasto francuskie na bazie masła

Wykonanie:

Botwinkę oczyszczamy, usuwamy zwiędłe liście. Dusimy botwinkę w patelni pod przykryciem  z odrobiną oliwy i całym ząbkiem czosnku, aż zmięknie.

Kozi ser kroimy na cienkie plastry.

Twaróg rozdrabniamy i mieszamy z jajkiem, solą i pieprzem oraz łyżką mąki.

W formie do tarty, której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia, układamy spiralnie botwinę aż zajmie całe dno. Pomiędzy liście botwinki wplatamy podobnie szczypiorek. Całość posypujemy cukrem i skrapiamy octem balsamicznym.

Na wierzchu układamy plasterki sera koziego, a na to masę twarogową. Całość przykrywamy ciastem francuskim.
  
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż ciasto francuskie będzie rumiane, około 40-45 minut.

Podajemy z rukolą doprawioną octem balsamicznym.