Jajka Benedict to potrawa amerykańska,
bardzo nowojorska. Jest bardzo elegancka i doskonale nadaje się na uroczyste śniadanie.
A są to tosty, na których
znajdują się plasterki podsmażanego bekonu, a na nich jajka
w koszulkach, polane sosem holenderskim.
W oryginalnym przepisie
podstawą są mufinki angielskie ale ja je zastąpiłam grahamką.
Bekon też może być
zastąpiony łososiem lub szynką. Istotnym elementem dania jest sos
holenderski, przepis na niego dałam obok.
Xoxo, Lilka
Porcja na 4 osoby
Składniki:
jajka w koszulkach
8 jajek
ocet winny
sos holenderski 1 szklanka
8 plasterków szynki
4 grahamki
Wykonanie:
Przygotowujemy
sos holenderski jak w przepisie obok.
Grahamki
przekrajamy na pół i wykrajamy z nich kwadraty. Podgrzewamy lekko w piekarniku.
W
dużym płaskim garnku zagotowujemy wodę z octem i solą. Rozbijamy jajka do filiżanek. Mieszamy wodę bardzo intensywnie aby wytworzył
się wir i dodajemy jajka. Wir w wodzie
sprawi, że białka będą zwarte. Przykrywamy garnek i gotujemy jajka przez 3
minuty. Wyjmujemy jajka i kładziemy je na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby odsączyć wodę.
Bekon
lub szynkę smażymy na patelni.
Komponujemy
talerz: najpierw kładziemy pieczywo, na chleb plastry szynki, na wierzch jajka
i wszystko polewamy sosem holenderskim.