jajka benedict – eggs benedict


Jajka Benedict  to potrawa amerykańska, bardzo nowojorska. Jest bardzo elegancka i doskonale  nadaje się na uroczyste śniadanie.

A są to tosty, na których znajdują się plasterki podsmażanego  bekonu,  a na nich jajka w koszulkach, polane sosem holenderskim.

W oryginalnym przepisie podstawą są mufinki angielskie ale ja je zastąpiłam grahamką.

Bekon też może być zastąpiony łososiem lub szynką. Istotnym elementem dania jest sos holenderski, przepis na niego dałam obok.

Xoxo, Lilka


  

Porcja na 4 osoby
Składniki:

jajka w koszulkach
8 jajek
ocet winny

sos holenderski 1 szklanka

8 plasterków szynki

4 grahamki


Wykonanie:

Przygotowujemy sos holenderski jak w przepisie obok.

Grahamki przekrajamy na pół i wykrajamy z nich kwadraty. Podgrzewamy lekko w piekarniku.

W dużym płaskim garnku zagotowujemy wodę z octem i solą.  Rozbijamy jajka do filiżanek.  Mieszamy wodę bardzo intensywnie aby wytworzył się wir  i dodajemy jajka. Wir w wodzie sprawi, że białka będą zwarte. Przykrywamy garnek i gotujemy jajka przez 3 minuty. Wyjmujemy jajka i kładziemy je na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby odsączyć wodę.

Bekon lub szynkę smażymy na patelni.

Komponujemy talerz: najpierw kładziemy pieczywo, na chleb plastry szynki, na wierzch jajka i wszystko polewamy sosem holenderskim.