Klasyk – sos holenderski – nie jest trudny do zrobienia, i nie wiadomo dlaczego budzi tyle obaw.
Uważam, że trzeba się bardzo postarać
aby nie wyszedł. Jeżeli umiecie robić lemon curd lub ubijacie jajka do biszkoptu na parze nie powinno być ze zrobieniem
sosu holenderskiego żadnych problemów.
Sos jest uniwersalny –
dobrze się nadaje do jajek Benedict. Doskonale pasuje do szparagów, do łososia i wielu innych potraw.
Xoxo, Lilka
Składniki:
1 jajko
sok z ½ cytryny
sól i pieprz
masło z ¼ kostki, stopione
Wykonanie:
Na małej patelni topimy
masło.
W misce postawionej nad
garnkiem z gotującą się wodą ubijamy jajko z sokiem cytryny i solą. Ubijamy
jajko do chwili gdy zacznie gęstnieć.
Dodajemy stopniowo masło
aby uzyskać z sosu postać majonezu. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie sokiem z
cytryny.
Gdyby jajko się zważyło
wystarczy sos przetrzeć przez sitko aby masa była znów gładka.