sos z buraków ćwikłowych - beetroot sauce


Wspaniały dodatek do wielu potraw, emulsja z buraków w piękny i smaczny sposób pomoże dodać smaku i koloru różnym daniom z udziałem buraków.

Ziemisty smak buraków, kwaśność octu malinowego i słodycz miodu stwarzają wyjątkową kombinację smaków.

Xoxo, Lilka



Składniki:

4 buraki ćwikłowe ugotowane
2 łyżki octu malinowego lub z czerwonego wina
sól i pieprz
1 łyżka miodu


Wykonanie:

Buraki kroimy w małe kawałki i miksujemy w blenderze. Przekładamy buraki do rondelka, dodajemy ocet, pół szklanki wody, sól i pieprz oraz miód.

Gotujemy buraki, aż płyn się zredukuje o połowę. Przecieramy przez gęste sito. Jeżeli sos jest zbyt wodnisty wlewamy go ponownie do garnka i rekukujemy do uzyskania konsystencji emulsji.

Przed podaniem mieszamy z oliwą.