Wspaniały dodatek do wielu
potraw, emulsja z buraków w piękny i smaczny sposób pomoże dodać smaku i koloru
różnym daniom z udziałem buraków.
Ziemisty smak buraków, kwaśność
octu malinowego i słodycz miodu stwarzają wyjątkową kombinację smaków.
Xoxo, Lilka
Składniki:
4 buraki ćwikłowe
ugotowane
2 łyżki octu malinowego
lub z czerwonego wina
sól i pieprz
1 łyżka miodu
Wykonanie:
Buraki kroimy w małe
kawałki i miksujemy w blenderze. Przekładamy buraki do rondelka, dodajemy ocet,
pół szklanki wody, sól i pieprz oraz miód.
Gotujemy buraki, aż płyn
się zredukuje o połowę. Przecieramy przez gęste sito. Jeżeli sos jest zbyt
wodnisty wlewamy go ponownie do garnka i rekukujemy do uzyskania konsystencji
emulsji.