wiosenna salatka z ricottą - spring salad with ricotta


Taką sałatkę, jaką Wam prezentuję, można  by zamówić w kilku  najlepszych restauracji świata.

Jest inspirowana naturą, ale jej prezentacja jest na wskroś nowoczesna.  Założeniem było odwzorowanie wiosennych warzyw na grządce, nie dodałam do niej jedynie ‘jadalnej ziemi’.

Widziałam podobną sałatkę przygotowywaną u Marty Stewart  przez Petera Gilmore’a z restauracji QUAY w Sydney oraz podobne sałatki można znaleźć w książce Eleven Madison Park: The Cookbook oraz I Love New York, które opisałam w tym blogu.

Sałatka jest bardzo delikatna w smaku i wyjątkowo piękna. W sam raz na niedzielne śniadanie lub lunch.

Możecie wykorzystać do niej kozi serek, który doskonale komponuje się z burakami. Oczywiście dobór składników jest dowolny.

Mam nadzieję, że Was zainspiruję do zrobienia podobnej sałatki na niedzielę. 

Smacznego.

Xoxo, Lilka




Ilość na jedną porcję
Składniki:

0,5 szklanki serka ricotta domowej roboty
2 młode buraki ugotowane i obrane, pozostawiona część botwinki 1,5 cm
4 główki szparagów, obgotowane w osolonej wodzie
6 rzodkiewek z listkami, niektóre przekrojone na pół
piklowane cebulki
garść małych listków rukoli
małe listki botwinki
kiełki rzodkiewki
oliwa z oliwek
emulsja z buraków
sól morska i pieprz młotkowany

Wykonanie:

Na środku talerza wykładamy ricottę. Wokół układamy równomiernie buraki pokrojone na 4 części - jeden burak wzdłuż , drugi w poprzek. Dodajemy rzodkiewki i główki szparagów.

Pomiędzy warzywa dodajemy cebulki. Dookoła równomiernie układamy listki rukoli i botwinki. Dodajemy kiełki rzodkiewki.

Wszystko posypujemy solą i pieprzem. Polewamy oliwą i emulsją buraczaną.