W obu książkach Daniela
Humma: I love NY i Eleven Madison Park Cookbook jest ten sam przepis na pieczoną
marchew z ziarnami przenicy. Bardzo mi się podobał i koniecznie chciałam go zrobić.
Jest on dosyć
skomplikowany ze względu na ilość elementów wchodzących do tej potrawy. Więc wykorzystałam
tylko pomysł na pieczoną marchew i trochę go zmodyfikowałam.
Marchewka jest
rewelacyjna, słodka, pachnąca ziołami, czosnkiem i kminem.
Miałam w słoiczku trochę
kaczego smalcu więc w nim upiekłam marchewki, ale mogą być równie pyszne, kiedy
upieczemy je z dodatkiem oliwy.
Xo, Lilka
Proporcja
na 4 osoby
Składniki:
16 młodych marchewek
łyżka smalcu z kaczki lub
oliwa
sól i pieprz
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
sok z cytryny
Wykonanie:
Marchewki myjemy i
podcinamy końcówki. Układamy marchewki
na blaszce do pieczenia, skrapiamy kaczym smalcem lub oliwą. Doprawiamy solą i
pieprzem. Posypujemy rozmarynem i czosnkiem. Następnie doprawiamy kminem i
skrapiamy sokiem z cytryny.
Pieczemy marchewki z
piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.