Tarteletki
będące kwintesencją lata. Doskonałe połączenie nektarynek i jagód – cierpki smak
nektarynek i słodkie jagody wspaniale łączą się tworząc niezapomniany duet.
Bardzo
łatwe do zrobienia. Warto pokusić się o zrobienie tych atrakcyjnych tarteletek. Można to zrobić jako jedną dużą tartę.
Podajemy
z jogurtem naturalnym słodzonym miodem.
Xo,
Lilka
na 8 tarteletek
Składniki:
kruche ciasto
1/4 miarki migdałów blanszowanych
|
1/2 miarki cukru pudru
|
2,5 miarki mąki
|
1/4 łyżeczki soli
|
1 kostka masła, pokrojonego w kostkę
|
2 żółtka
|
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
|
nektarynki
|
4-5 nektarynek
|
1/2 szklanki jagód
|
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub
kukurydzianej
2 łyżki cukru
|
Wykonanie:
kruche ciasto
Do
malaksera wkładamy migdały, mąkę, cukier, sól. Miksujemy aż migdały będą
zmielone, dodajemy do mąki masło, 2 żółtka i wanilię. Miksujemy aż ciasto
zbierze się w kulę.
Formujemy z ciasta 2 dyski i jeden dysk wkładamy
do lodówki aby ciasto odpoczęło. Drugą część ciasta możemy zamrozić na następną tartę.
Wykładamy ciastem 8 foremek na tarteletki,
schładzamy ciasto jeszcze raz, nakłuwamy spód widelcem, pieczemy 20 minut „na
ślepo” w temp. 200 st. C, aż ciasto będzie lekko złote.
Usuwamy pergamin z obciążnikami i podpiekamy
w temperaturze 180 st.C przez następne
10 minut.
nektarynki
|
Nektarynki
myjemy, przekrajamy na pół i usuwamy pestki. Następnie kroimy nektarynki na cienkie
plastry. Przekładamy do miski i dodajemy do nich cukier, skrobię, sok
cytrynowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
|
Układamy
nektarynki równomiernie w podpieczonym cieście, tak by w każdej tarteletce
zmieściła się połówka owocu. Pomiędzy plasterkami nektarynek umieszczamy
jagody.
|
Wkładamy
tarteletki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.
|