tarteletki z nektarynek i jagód - nectarine and blueberry tartlets

Tarteletki będące kwintesencją lata. Doskonałe połączenie nektarynek i jagód – cierpki smak nektarynek i słodkie jagody wspaniale łączą się tworząc niezapomniany duet.

Bardzo łatwe do zrobienia. Warto pokusić się o zrobienie tych atrakcyjnych tarteletek. Można to zrobić jako jedną dużą tartę.

Podajemy z jogurtem naturalnym słodzonym miodem.

Xo, Lilka



na 8 tarteletek
Składniki:

kruche ciasto
1/4 miarki migdałów blanszowanych
1/2 miarki cukru pudru
2,5 miarki mąki
1/4 łyżeczki soli
1 kostka masła, pokrojonego w kostkę
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

nektarynki
4-5 nektarynek
1/2 szklanki jagód
sok  z  ½ cytryny
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
2 łyżki cukru


Wykonanie:

kruche ciasto

Do malaksera wkładamy migdały, mąkę, cukier, sól. Miksujemy aż migdały będą zmielone, dodajemy do mąki masło, 2 żółtka i wanilię. Miksujemy aż ciasto zbierze się w kulę.

Formujemy z ciasta 2 dyski i jeden dysk wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło. Drugą część ciasta  możemy zamrozić na następną tartę.

Wykładamy ciastem 8 foremek na tarteletki, schładzamy ciasto jeszcze raz, nakłuwamy spód widelcem, pieczemy 20 minut „na ślepo” w temp. 200 st. C, aż ciasto będzie lekko złote.

Usuwamy pergamin z obciążnikami i podpiekamy  w temperaturze 180 st.C przez następne 10 minut.

nektarynki

Nektarynki myjemy, przekrajamy na pół i usuwamy pestki. Następnie kroimy nektarynki na cienkie plastry. Przekładamy do miski i dodajemy do nich cukier, skrobię, sok cytrynowy. Wszystko dokładnie mieszamy.

Układamy nektarynki równomiernie w podpieczonym cieście, tak by w każdej tarteletce zmieściła się połówka owocu. Pomiędzy plasterkami nektarynek umieszczamy jagody.

Wkładamy tarteletki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.