Bakłażan to bardzo ciekawa
roślina. Gruba błyszcząca skórka w pięknym kolorze fioletu
i gąbczasty miąższ, który wchłonie każdą możliwą ilość tłuszczu. Może to
przesada, ale z olejem powinniśmy uważać.
Jego botaniczna nazwa to
psianka podłużna, ale powszechnie nazywa się go bakłażanem lub oberżyną.
Ciekawostką jest to że bakłażan uważany jest za afrodyzjak, dlatego jego inną
popularną nazwą jest gruszka miłosna.
Dzisiaj zrobiłam roladki z
bakłażana, nadziane twarogiem z parmezanem i zapieczone w pomidorach.
Ten sposób przygotowania
bakłażanów jest doskonały, głęboki smak pieczonego bakłażana zestawiony z
kremowym smakiem twarożku i zapieczony w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym.
Zrobienie tego dania wymaga trochę czasu ale jest warte każdej chwili. Pycha.
Porcja na
8 osób
Składniki:
12 bakłażan średniej
wielkości
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
oliwa
250 g twarogu półtłustego
½ szklanki startego
parmezanu
1 jajko
sól i pieprz
1 łyżeczka cukru
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów pelati
lub 2 szklanki świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę
2 gałązki bazylii
Wykonanie:
Bakłażana
kroimy wzdłuż na cienkie plastry o grubości 0,5 cm. Plastry solimy i odstawiamy
na 30 minut aby pozbyć się ewentualnej goryczki.
W międzyczasie przygotowujemy
sos. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją z odrobiną oliwy i
czosnkiem do czasu aż będą szkliste. Dodajemy pomidory i bazylię, doprawiamy
solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Bakłażany płuczemy z soli,
osuszamy i kładziemy plastry na blaszce do pieczenia. Skrapiamy bakłażan oliwą,
doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach aż lekko
zbrązowieje, ok. 30 minut.
Podczas gdy bakłażan się piecze
przygotowujemy ser: rozdrabniamy twaróg, mieszamy go z parmezanem i jajkiem
oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gdy wyjmiemy bakłażany z
piekarnika szczypcami układamy plaster na blacie, na niego kładziemy łyżkę
twarogu. Rolujemy bakłażana i układamy roladkę w naczyniu żaroodpornym.
Powtarzamy czynność z pozostałymi plastrami. Roladki polewamy sosem pomidorowym
i pieczemy je przez 30 minut aż będą miękkie.
Podajemy na ciepło lub na
zimno z sałatą z rukoli i chlebem.
Przepis dodany do akcji warzywa psiankowate 2013.
Przepis dodany do akcji warzywa psiankowate 2013.