koszyczki ziemniaczane z kozim serem i szczypiorem - potato baskets with goat cheese and scallions


Uwielbiam placki ziemniaczane, ale ze względu na dużą ilość tłuszczu jaką potrzebujemy do ich usmażenia, robię je rzadko.

Natomiast jest dla tego alternatywa – koszyczki ziemniaczane. Jest to coś pośredniego pomiędzy chipsami a plackami. Przygotowane z małą ilością oleju. Bardzo chrupiące i  pyszne.

Ja podałam koszyczki z kremem z koziego sera i jogurtu, ale możemy podać w nich przeróżne dania: jakiekolwiek sałatki. Mozemy zapiec w nich  jajka. Takie koszyczki w wersji upieczonej w formie do tarty mogą świetnie zastąpić kruche ciasto.

Xo, Lilka


Na 16 koszyczków
Składniki:

4 duże ziemniaki
sól i pieprz
2 łyżki oleju

do podania
150 g koziego twarogu
1 szklanka jogurtu naturalnego typu greckiego
1 pęczek dymki
pieprz i sól

4 szklanki mixu sałat

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na grubej tarce. Odciskamy sok i doprawiamy ziemniaki pieprzem i solą. Dodajemy 2 łyżki oleju i dokładnie mieszamy.

Wykładamy ziemniakami foremki do mufinek aż po brzegi (najlepsze byłyby foremki silikonowe bo łatwiej z nich koszyczki wyjąć) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut aż będą rumiane. Sprawdzajmy w trakcie pieczenia aby nie spalić ich za bardzo.

W międzyczasie w misce mieszamy kozi ser z jogurtem i szczypiorem pokrojonym w cienkie plasterki. Doprawiamy pieprzem i solą.

Na talerz wykładamy  po kilka listków rukoli, na tym umieszczamy po 4 koszyczki i do środka koszyczków dajemy po 1 łyżce kremu.

Przepis dodaję do akcji warzywa psiankowate 2013