sałatka cobb - cobb salad

Bardzo kolorowa, pożywna a zarazem lekka sałatka z krojonych warzyw. Jest to sałatka w sam raz na danie obiadowe.

Sałatka ta sięga swoimi korzeniami do roku 1930 i została stworzona w restauracji Hollywood Brown Derby a swoją nazwę zawdzięcza nazwisku właściciela: Cobb.

Składniki można dowolnie komponować, chociaż te, podane przeze mnie są bazowe.

Polecam.

Xo, Lilka

 


Proporcja na 4 osoby
Składniki:

4 udka z kurczaka pieczone
2 duże pomidory
2 jajka
2 ogórki
4 szklanki mixu sałat
1 szklanka sera pleśniowego pokrojonego na małe kawałki
4 plasterki boczku
1 awokado
sok z cytryny
1 pęczek dymki
1 cebula czerwona pokrojona w kostkę, piklowana

sól i pieprz
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
5 łyżek oleju

 Wykonanie:

Udka z kurczaka kroimy na kawałki wielkości 1 cm. Pomidory kroimy na kostkę o wielkości 1 cm. Ogórki obieramy i kroimy na kawałki 1 cm. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy drobno.

Ser pleśniowy kroimy w kostkę o wymiarze 1 cm. Awokado kroimy na kawałki o rozmiarze 1 cm i skrapiamy je cytryną aby nie zmieniło koloru.

Boczek pieczemy w piekarniku aż będzie chrupiący; po ostudzeniu kruszymy plastry boczku na małe kawałki.

Dymkę podsmażamy lub grillujemy w całości, po czym kroimy na plasterki o grubości 1 cm. Cebulę czerwoną kroimy w kostkę i piklujemy według przepisu na piklowane cebulki.

Układamy sałatę na talerzu. Na sałacie układamy rzędami składniki od brzegu: cebula, ser pleśniowy, dymka, kurczak, pomidor, awokado, jajko, ogórek, boczek.

Doprawiamy wszystko winegretem zrobionym z soku z cytryny, oleju i miodu doprawionego pieprzem i odrobiną soli.