Bardzo kolorowa, pożywna a zarazem
lekka sałatka z krojonych warzyw. Jest to sałatka w sam raz na danie obiadowe.
Sałatka ta sięga swoimi korzeniami do roku
1930 i została stworzona w restauracji Hollywood Brown Derby a swoją nazwę
zawdzięcza nazwisku właściciela: Cobb.
Składniki można dowolnie komponować,
chociaż te, podane przeze mnie są bazowe.
Polecam.
Xo, Lilka
Proporcja
na 4 osoby
Składniki:
4 udka z kurczaka pieczone
2 duże pomidory
2 jajka
2 ogórki
4 szklanki mixu sałat
1 szklanka sera pleśniowego pokrojonego na małe kawałki
4 plasterki boczku
1 awokado
sok z cytryny
1 pęczek dymki
1 cebula czerwona pokrojona w kostkę, piklowana
sól i pieprz
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
5 łyżek oleju
Wykonanie:
Udka
z kurczaka kroimy na kawałki wielkości 1 cm. Pomidory kroimy na kostkę o
wielkości 1 cm. Ogórki obieramy i kroimy na kawałki 1 cm. Jajka gotujemy na
twardo, studzimy, obieramy i kroimy drobno.
Ser pleśniowy
kroimy w kostkę o wymiarze 1 cm. Awokado kroimy na kawałki o rozmiarze 1 cm i
skrapiamy je cytryną aby nie zmieniło koloru.
Boczek
pieczemy w piekarniku aż będzie chrupiący; po ostudzeniu kruszymy plastry
boczku na małe kawałki.
Dymkę
podsmażamy lub grillujemy w całości, po czym kroimy na plasterki o grubości 1
cm. Cebulę
czerwoną kroimy w kostkę i piklujemy według przepisu na piklowane cebulki.
Układamy
sałatę na talerzu. Na sałacie układamy rzędami składniki od brzegu: cebula, ser
pleśniowy, dymka, kurczak, pomidor, awokado, jajko, ogórek, boczek.
Doprawiamy wszystko winegretem zrobionym z
soku z cytryny, oleju i miodu doprawionego pieprzem i odrobiną soli.