Kiedy wyjęłam składniki do tej sałaty
zachwyciło mnie zestawienie kolorów – zielono fioletowy kolor sałaty lollo rossa, świeża zieleń rukoli i brokułów oraz jasny fiolet
piklowanej czerwonej cebuli.
Pozostało mi tylko zastanowić się nad
sosem jaki do niej zrobić. Postanowiłam dodać nietypowy sos winegret, bowiem zrobiony
na bazie jagód o pięknym ciemnofioletowym kolorze.
Elementem rozjaśniającym i kremowym miał być brie, a konkretnie w moim
przypadku ser Langres z Szampanii, który
kupiłam w sąsiadującym sklepie Cyrano Wina i Sery ze wspaniałymi francuskimi farmerskimi
serami i winami.
Xo, Lilka
Proporcja
na 4 osoby
Składniki:
2 szklanki liści sałaty lollo rossa porwanych na małe
kawałki
2 szklanki liści rukoli
jedna główka brokuła podzielonego na różyczki
1 szklanka czerwonej piklowanej cebuli
1 serek brie pokrojony na 16 cząstek
sól i pieprz
oliwa
sól i pieprz
oliwa
winegret jagodowy
½ szklanki jagód
1 łyżka octu z sherry
sól i pieprz
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
Przygotowujemy winegret: do naczynia do
miksowania wkładamy jagody, dodajemy ocet, sól, pieprz, oliwę i miód. Miksujemy
do połączenia składników.
Brokuł gotujemy na parze aż będzie lekko
miękki ale zachowa zielony kolor. Cebulę kroimy na plasterki i piklujemy jak w przepisie ponizej. Brie kroimy na 16 cząstek.
Lollo rossę i rukolę doprawiamy solą i
pieprzem oraz łyżką oliwy. Rozkładamy na talerzach. Na wierzchu układamy po 8
różyczek brokuła i piklowaną cebulę. Dodajemy po cztery kawałki brie.
Całość polewamy sosem z jagód.