Sosy w stylu azjatyckim wyjątkowo
dobrze sprawdzają się w surówkach z kapusty. Dzisiaj zrobiłam sałatkę z
czerwonej kapusty.
Piękne połączenie kolorystyczne czerwonej
kapusty z marchewką i zielenią dymki oraz pietruszki (kolendry).
Sos
słodko-ostro-kwaśny wspaniale podnosi smak tej chrupiącej sałatki. Sriracha
to bardzo ostry tajski sos. Jeżeli nie możecie go znaleźć zastąpcie go posiekaną czerwoną
papryką.
xx
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
pół główki czerwonej kapusty
2 marchewki
1 dymka
posiekana pietruszka (kolendra)
sos
4 łyżki oleju sezamowego z pierwszego tłoczenia
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
½ łyżeczki sosu Sriracha
skórka i sok z jednej limonki
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy cienko. Marchew tniemy na
cienkie ukośne plasterki. Dymkę kroimy na cienkie plasterki. Pietruszkę lub kolendrę siekamy
drobno.
Wszystkie składniki surówki mieszamy ze sobą. Doprawiamy
solą i pieprzem.
W osobnym naczyniu łączymy ze sobą sos sojowy,
ocet ryżowy, Srirachę, skórkę i sok z limonki, miód i olej sezamowy. Mieszamy
wszystko dokładnie i polewamy sosem warzywa.