sałatka z czerwonej kapusty z azjatyckim sosem - red cabbage slaw with asian sauce


Sosy w stylu azjatyckim wyjątkowo dobrze sprawdzają się w surówkach z kapusty. Dzisiaj zrobiłam sałatkę z czerwonej kapusty.

Piękne połączenie kolorystyczne czerwonej kapusty z marchewką i zielenią dymki oraz pietruszki (kolendry).

Sos  słodko-ostro-kwaśny wspaniale podnosi smak tej chrupiącej sałatki. Sriracha to bardzo ostry tajski sos. Jeżeli nie możecie  go znaleźć zastąpcie go posiekaną czerwoną papryką.

xx


Proporcja na 4 osoby
Składniki:

pół  główki czerwonej kapusty
2 marchewki
1 dymka
posiekana pietruszka (kolendra)

sos
4 łyżki oleju sezamowego z pierwszego tłoczenia
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
½ łyżeczki sosu Sriracha
skórka i sok z jednej limonki
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz


Wykonanie:

Kapustę szatkujemy cienko. Marchew tniemy na cienkie ukośne plasterki. Dymkę kroimy na cienkie plasterki. Pietruszkę lub kolendrę siekamy drobno.

Wszystkie składniki surówki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem.

W osobnym naczyniu łączymy ze sobą sos sojowy, ocet ryżowy, Srirachę, skórkę i sok z limonki, miód i olej sezamowy. Mieszamy wszystko dokładnie i polewamy sosem warzywa.