Jabłka Gala są tak słodkie, że nie
potrzebujemy do ich przyrządzenia żadnego cukru.
Ostatnio przygotowuję je bardzo często.
Podsmażam na patelni z odrobiną masła albo oleju kokosowego. To wystarczy.
Wspaniały smak jabłek broni się sam.
Przygotowałam prostokątne pakieciki z
ciasta francuskiego nadziane tymi jabłkami. Pięknie rumiane i bardzo słodkie,
mimo, że nie dodałam do nich cukru.
xx
10
ciastek o wymiarach 8 X 20cm
Składniki:
10 małych
jabłek Gala
1 łyżka
masła
ciasto francuskie
gotowe
1 jajko
do smarowania
Wykonanie:
Obieramy
jabłka ze skórki, a następnie kroimy jabłka na ósemki i wycinamy z nich gniazda nasienne.
Przekładamy jabłka do patelni, dodajemy masło i smażymy na małym ogniu aż się skarmelizują.
Studzimy.
Ciasto
francuskie rozwałkowujemy. Wycinamy z niego prostokąty o wymiarach 20 x 8 cm - po
dwa prostokąty na ciastko, wierzchnia część może być szersza o 2 cm.
Na dolnej
części ciasta układamy po 8 kawałków jabłka zostawiając 2 cm brzeg. Brzeg
smarujemy rozkłóconym jajkiem. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Brzegi
sklejamy razem, przyciskamy widelcem robiąc wzorek. Powtarzamy czynność z
pozostałym ciastem i jabłkami.
Wierzch
ciastek smarujemy jajkiem i nakłuwamy ciasto z wierzchu.
Pieczemy ciastka
przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.