pakieciki z ciasta francuskiego z jabłkiem - apple hand held pies





Jabłka Gala są tak słodkie, że nie potrzebujemy do ich przyrządzenia żadnego cukru.

Ostatnio przygotowuję je bardzo często. Podsmażam na patelni z odrobiną masła albo oleju kokosowego. To wystarczy. Wspaniały smak jabłek broni się sam.

Przygotowałam prostokątne pakieciki z ciasta francuskiego nadziane tymi jabłkami. Pięknie rumiane i bardzo słodkie, mimo, że nie dodałam do nich cukru.

xx


10 ciastek o wymiarach 8 X 20cm
Składniki:

10 małych jabłek Gala
1 łyżka masła

ciasto francuskie gotowe
1 jajko do smarowania


Wykonanie:

Obieramy jabłka ze skórki, a następnie kroimy jabłka na ósemki  i wycinamy z nich gniazda nasienne. Przekładamy jabłka do patelni, dodajemy masło i smażymy na małym ogniu aż się skarmelizują. Studzimy.

Ciasto francuskie rozwałkowujemy. Wycinamy z niego prostokąty o wymiarach 20 x 8 cm - po dwa prostokąty na ciastko, wierzchnia część może być szersza o 2 cm.

Na dolnej części ciasta układamy po 8 kawałków jabłka zostawiając 2 cm brzeg. Brzeg smarujemy rozkłóconym jajkiem. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Brzegi sklejamy razem, przyciskamy widelcem robiąc wzorek. Powtarzamy czynność z pozostałym ciastem i jabłkami.

Wierzch ciastek smarujemy jajkiem i nakłuwamy ciasto z wierzchu.

Pieczemy ciastka przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.