kotleciki kofta z cukinią i fetą - kofta meatballs with zucchini and feta cheese


W każdym miejscu znajdziemy pulpeciki zrobione z mielonego mięsa. U nas podajemy zwykłe kotlety.

Dzisiaj wariacja na temat kofty, bliskowschodnich pulpecików. Moje niestety nie zostały zrobione z jagnięciny a z indyka, ale smaki odnajdziemy tutaj wschodnie. Dodałam do mięsa startą cukinię i ser feta, zioła i przyprawy.

Wyszły bardzo smaczne, puszyste kotleciki o wyrazistym smaku.

xx



Na 10 kotletów
Składniki:

500 g mielonego indyka
1 duża cukinia
50 g fety
sól i pieprz
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka skórki z cytryny
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 łyżka posiekanej dymki
1 łyżka posiekanego kopru
1 łyżka posiekanej pietruszki


Wykonanie:

Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki i ścieramy ją na grubej tarce. Solimy i odstawiamy na pół godziny, po czym odciskamy z cukinii wodę.

Do cukinii dodajemy mięso z indyka, posiekane zioła, fetę i jajko.  Doprawiamy wszystko pieprzem i solą. Formujemy z masy kotleciki i obtaczamy je w mące lub tartej bułce.

Na patelnię wlewamy łyżkę oleju. Wykładamy na patelnię uformowane kotleciki i smażymy aż zarumieni się z jednej strony, po czym delikatnie przewracamy i obsmażamy z drugiej strony.

Przekładamy kotleciki do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku przez 20 minut.  

Podałam kofty z surówką z czerwonej kapusty.