W
każdym miejscu znajdziemy pulpeciki zrobione z mielonego mięsa. U nas podajemy
zwykłe kotlety.
Dzisiaj
wariacja na temat kofty, bliskowschodnich pulpecików. Moje niestety nie zostały
zrobione z jagnięciny a z indyka, ale smaki odnajdziemy tutaj wschodnie.
Dodałam do mięsa startą cukinię i ser feta, zioła i przyprawy.
Wyszły
bardzo smaczne, puszyste kotleciki o wyrazistym smaku.
xx
Na 10 kotletów
Składniki:
500 g
mielonego indyka
1 duża cukinia
50 g
fety
sól i
pieprz
1/2
łyżeczki kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki
ostrej papryki
1
łyżeczka skórki z cytryny
1 ząbek
czosnku
1 jajko
1 łyżka posiekanej dymki
1 łyżka posiekanego kopru
1 łyżka posiekanej pietruszki
Wykonanie:
Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki i
ścieramy ją na grubej tarce. Solimy i odstawiamy na pół godziny, po czym odciskamy
z cukinii wodę.
Do cukinii dodajemy mięso z indyka,
posiekane zioła, fetę i jajko. Doprawiamy wszystko pieprzem i solą. Formujemy
z masy kotleciki i obtaczamy je w mące lub tartej bułce.
Na patelnię wlewamy łyżkę oleju. Wykładamy
na patelnię uformowane kotleciki i smażymy aż zarumieni się z jednej strony, po
czym delikatnie przewracamy i obsmażamy z drugiej strony.
Podałam kofty z surówką z czerwonej
kapusty.