sałatka z bakłażana pieczonego w sosie sojowym - salad of eggplant roasted in soy sauce


Dawno temu moja znajoma przygotowała wspaniałe bakłażany pieczone w sosie sojowym. Bakłażany naturalnie przyprawione soją, piękne i błyszczące.

Bardzo mi się spodobały, szczególnie ze względu na małą ilość oleju użytego do pieczenia. Od tego czasu w sezonie często je przygotowuję.

Podaję bakłażany  na dwa sposoby - z brokułami i kiełkami fasoli z sosem sojowym i olejem sezamowym albo tak jak tutaj z pomidorami i twarogiem.

xx





Porcja na 4 osoby

Składniki:

2 bakłażany średniej wielkości
sos sojowy
pieprz
olej

250 g twarogu półtłustego
sałata
2 pomidory
sól i pieprz
bazylia

Wykonanie:

Bakłażana kroimy wzdłuż na plastry o grubości 1,5 cm. Każdy plaster nacinamy na ukos w kratkę.

Kładziemy plastry bakłażana na blaszce do pieczenia. Skrapiamy je sosem sojowym i olejem, doprawiamy pieprzem i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach, aż lekko zbrązowieje, ok. 30 minut.

Na talerzu układamy liście sałaty, na wierzchu kładziemy na krzyż po 2 plastry bakłażana. Na bakłażanach rozsypujemy kawałki twarogu, pomidory pokrojone w kostkę, listki bazylii. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Skrapiamy po wierzchu olejem.

.