Dawno temu moja znajoma przygotowała
wspaniałe bakłażany pieczone w sosie sojowym. Bakłażany naturalnie przyprawione
soją, piękne i błyszczące.
Bardzo mi się spodobały,
szczególnie ze względu na małą ilość oleju użytego do pieczenia. Od tego czasu w
sezonie często je przygotowuję.
Podaję bakłażany na dwa sposoby - z brokułami i kiełkami fasoli
z sosem sojowym i olejem sezamowym albo tak jak tutaj z pomidorami i twarogiem.
xx
Porcja na
4 osoby
Składniki:
2 bakłażany średniej
wielkości
sos sojowy
pieprz
olej
250 g twarogu półtłustego
sałata
2 pomidory
sól i pieprz
bazylia
Wykonanie:
Bakłażana
kroimy wzdłuż na plastry o grubości 1,5 cm. Każdy plaster nacinamy na ukos w
kratkę.
Kładziemy plastry bakłażana
na blaszce do pieczenia. Skrapiamy je sosem sojowym i olejem, doprawiamy pieprzem
i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach, aż lekko zbrązowieje, ok. 30 minut.
Na talerzu układamy liście sałaty, na wierzchu kładziemy na krzyż po 2 plastry bakłażana. Na bakłażanach
rozsypujemy kawałki twarogu, pomidory pokrojone w kostkę, listki bazylii.
Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Skrapiamy po wierzchu olejem.
.