sernik z ricotty migdałowo-cytrynowy - ricotta cheescake with almonds and lemon






To bardziej ciasto serowe niż sernik. Zainspirowałam się przepisem ze świątecznego dodatku pisma Red.

Bardzo mi się spodobał, szczególnie ze względu na połączenie migdałów i cytryny, które po prostu uwielbiam, oraz to że nie ma w nim mąki. Ricotty też jest niewiele.

Wspaniałe ciasto. Niezbyt wilgotne, pachnące migdałami, cytryną i masłem.

xx

ciasto o średnicy 25 cm

Składniki:

250 g ricotty
4 jajka, rozdzielone
½ kostki masła
0,5 szklanki miałkiego cukru
1 i ½ szklanki mąki migdałowej (mielonych migdałów) 
lub taka sama ilość migdałów blanszowanych
0,25 łyżeczki soli
skórka z 2 cytryn
sok z jednej cytryny
1 łyżeczka esencji waniliowej

płatki migdałowe lub całe migdały do dekoracji
cukier puder


Wykonanie:

Białka ubijamy z solą i ¼ szklanki cukru, na sztywno. W rondelku roztapiamy masło.

Ubijamy żółtka z ¼ szklanki cukru. Dodajemy do żółtek skórkę startą z cytryn i sok oraz wanilię.

Następnie do żółtek dodajemy mielone migdały i ricottę. Miksujemy i dodajemy stopione masło.

Na koniec delikatnie dodajemy białka w 3 częściach.

Ciasto wkładamy do formy tortowej, na wierzchu układamy równomiernie migdały lub płatki migdałowe i pieczemy sernik w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Podajemy posypane cukrem pudrem.