Piekielnie ostre ale i piekielnie
smaczne. To śniadanie jest dla miłośników ostrych smaków: jajka po diabelsku, smażone w ostrym pomidorowo-paprykowym sosie.
Poziom ostrości można dozować w
zależności od upodobań. Można też stosować różne smaki ostrej papryki.
Polecam Sambal
Oelek – indonezyjski ostro-słodki sos paprykowy, ale też wspaniałe byłyby do tego
papryczki jalapeño.
xx
proporcja
na 1 osobę.
Składniki:
|
|
2 jajka
|
1 łyżeczka oleju
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
1 łyżka pasty pomidorowej
gorąca woda
1 łyżeczka Sambal Oelek
sól i pieprz
1 łyżeczka pokrojonej dymki
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
|
|
Wykonanie:
|
Na
patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy ją
przez chwilę aż zmięknie. Następnie dodajemy pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę,
doprawiamy pieprzem i solą i dusimy pod przykryciem aż papryka i cebula lekko
się zrumienią.
Dodajemy
do tego przecier pomidorowy rozpuszczony w gorącej wodzie i łyżeczkę Sambal Oelek.
Mieszamy i gotujemy chwilę aż smaki się połączą.
W
mieszaninie papryki i cebuli robimy wgłębienia, w które wbijamy jajka.
Przykrywamy pokrywką i smażymy pod przykryciem aż białka jajek się zetną.
Podajemy
posypane pietruszką i dymką.
|