jajka po diabelsku - eggs diablo


Piekielnie ostre ale i piekielnie smaczne. To śniadanie jest dla miłośników ostrych smaków: jajka po diabelsku, smażone w ostrym pomidorowo-paprykowym sosie.

Poziom ostrości można dozować w zależności od upodobań. Można też stosować różne smaki ostrej papryki. 

Polecam Sambal Oelek – indonezyjski ostro-słodki sos paprykowy, ale też wspaniałe byłyby do tego papryczki jalapeño.

xx

proporcja na 1 osobę.
Składniki:

2 jajka
1 łyżeczka oleju
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
1 łyżka pasty pomidorowej
gorąca woda
1 łyżeczka Sambal Oelek
sól i pieprz
1 łyżeczka pokrojonej dymki
1 łyżeczka posiekanej pietruszki


Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy ją przez chwilę aż zmięknie. Następnie dodajemy pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę, doprawiamy pieprzem i solą i dusimy pod przykryciem aż papryka i cebula lekko się zrumienią.

Dodajemy do tego przecier pomidorowy rozpuszczony w gorącej wodzie i łyżeczkę Sambal Oelek. Mieszamy i gotujemy chwilę aż smaki się połączą.

W mieszaninie papryki i cebuli robimy wgłębienia, w które wbijamy jajka. Przykrywamy pokrywką i smażymy pod przykryciem aż białka jajek się zetną.

Podajemy posypane pietruszką i dymką.