zupa krem z brokułów - cream of broccoli soup






Bardzo lubię brokuły i gotuję je bardzo często. Czego natomiast nie lubię to brokuły rozgotowane, o zgniłozielonym kolorze, rozmiękłe i niesmaczne. 

Na ogół podaję je w bardzo prosty sposób, ugotowane na parze, skropione sosem sojowym i olejem sezamowym.

Moja zupa ma bardzo piękny, żywy, jasnozielony kolor, wspaniały smak i podana jest z brokułami przygotowanymi na mój drugi ulubiony sposób: z grzankami (bułką tartą) smażonymi z czosnkiem i sardelą.

Przepis na brokuły z grzankami pochodzi z jednej z moich ulubionych książek kucharskich z restauracji Lucques pod tytułem  Sunday Suppers at Lucques napisanej przez Suzanne Goin, współwłaścicielki i szefa tej restauracji.

xx


Na 6 porcji
Składniki:

1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
pół  brokuła
1/2 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżki sera gorgonzola
sól i pieprz

pół brokuła
sól

1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
2 filety sardeli
2 gałązki tymianku
2 kromki czerstwego chleba
1 łyżka orzeszków piniowych


Wykonanie:

W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej posiekaną cebulę i ząbek czosnku. Podsmażamy chwilę, po czym zalewamy cebulę bulionem. Zagotowujemy bulion i dodajemy do garnka drobno posiekany brokuł. Doprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy chwilę, aż brokuł zmięknie ale zachowa swój żywy kolor.

Przekładamy zupę do blendera, dodajemy ser gorgonzola i miksujemy aż zupa będzie gładka. Sprawdzamy gęstość, jeżeli jest zbyt gęsta, rozcieńczamy przegotowaną wodą.

W międzyczasie, drugą część brokuła kroimy na cienkie plastry. Gotujemy brokuł na parze doprawiony lekko solą. Brokuł musi stawiać lekki opór, gdy nakłuwany nożem i zachować swój kolor.

Równocześnie przygotowujemy grzaneczki: na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Dodajemy czosnek, sardelę i tymianek. Smażymy chwilę aż sardela się rozpuści, po czym do patelni dodajemy chleb pokrojony w małą kosteczkę i pinole. Smażymy wszystko aż grzanki i pinole się zazłocą.

Do miseczek nalewamy zupę a na wierzchu umieszczamy kawałki brokuła gotowanego na parze i grzaneczki.