Sałatka dzisiejsza należy już do
repertuaru zimowego. To o tej porze mamy najlepsze pomarańcze i cykorie.
Jest to bardzo odświeżająca sałatka, o
wspaniałym smaku anyżku i pomarańczy. Niesamowite kolory i cudowne połączenie
smaków.
xx
Proporcja
na 6 osób
Składniki:
1 bulwa fenkuła
3 główki cykorii
1 czerwona papryka
3 pomarańcze
2 łyżki kiełków rzodkiewki
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżka dymki
1 łyżka dymki
2 łyżki czarnych oliwek
¼ szklanki czerwonej cebuli piklowanej, przepis tutaj
sok z cytryny
sól i pieprz
2 łyżki oliwy
pistacje
Wykonanie:
Pomarańcze obieramy ze skóry i kroimy w
plastry. Fenkuł oczyszczamy z zewnętrznych liści i szatkujemy na plasterki o
grubości 1,5mm.
Cykorie rozdzielamy na liście. Paprykę kroimy
na cienkie plasterki. Pietruszkę siekamy, dymkę kroimy w cienkie platsreki.
Oliwki kroimy na ćwiartki.
Mieszamy poszatkowany fenkuł, cykorię, paprykę
i pomarańcze. Dodajemy do warzyw kiełki rzodkiewki, oliwki, pietruszkę i dymkę oraz piklowaną cebulę. Doprawiamy całość solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i
oliwą.
Na talerzach wykładamy sałatkę i całość posypujemy
posiekanymi pistacjami.