sałatka z fenkuła i pomarańczy w stylu marokańskim - moroccan style salad of fennel and oranges



Sałatka dzisiejsza należy już do repertuaru zimowego. To o tej porze mamy najlepsze pomarańcze i cykorie.

Jest to bardzo odświeżająca sałatka, o wspaniałym smaku anyżku i pomarańczy. Niesamowite kolory i cudowne połączenie smaków.

xx















Proporcja na 6 osób
Składniki:

1 bulwa fenkuła
3 główki cykorii
1 czerwona papryka
3 pomarańcze
2 łyżki kiełków rzodkiewki
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżka dymki
2 łyżki czarnych oliwek
¼ szklanki czerwonej cebuli piklowanej, przepis tutaj
sok z cytryny
sól i pieprz
2 łyżki oliwy
pistacje


Wykonanie:

Pomarańcze obieramy ze skóry i kroimy w plastry. Fenkuł oczyszczamy z zewnętrznych liści i szatkujemy na plasterki o grubości 1,5mm.

Cykorie rozdzielamy na liście. Paprykę kroimy na cienkie plasterki.  Pietruszkę siekamy, dymkę kroimy w cienkie platsreki. Oliwki kroimy na ćwiartki.

Mieszamy poszatkowany fenkuł, cykorię, paprykę i pomarańcze. Dodajemy do warzyw kiełki rzodkiewki, oliwki, pietruszkę i dymkę oraz piklowaną cebulę. Doprawiamy całość solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i oliwą.

Na talerzach wykładamy sałatkę i całość posypujemy posiekanymi pistacjami.