wtorek, 1 lipca 2014

SPAGHETTI Z BAZYLIOWYM PESTO - SPAGHETTI WITH PESTO ALLA GENOVESE


Liguria. Wzgórza porośnięte zielenią łączące się z lazurem morza. Wieczorne rozedrgane powietrze i feeria świateł. Portofino. Synonim Ligurii. Luksusowe jachty zacumowane w malej zatoczce. Dzika kraina Cinque Terre. San Remo ze swoim legendarnym festiwalem. Plaża w Alassio pełna opalonych ludzi. Oto jedna z najpiękniejszych krain Włoch.

To stąd właśnie wywodzi się pesto z bazylii – pesto alla genovese -  bardzo pachnące, zielone i letnie. Lato, lato…

xo

Proporcja na 4 osoby

Składniki:

paczka makaronu spaghetti z durum semoliny
sól

4 garście liści bazylii
1 ząbek pieczonego czosnku
sól
garść orzeszków pinii lub migdałów
1 szklanka startego parmezanu
oliwa

małe listki bazylii
starty parmezan

Wykonanie:

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Solimy ją, zgodnie z włoską tradycją woda powinna być słona jak morze. Wrzucamy spaghetti, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu aż makaron będzie al dente ok. 7-8 minut.

W międzyczasie blendujemy: bazylię, czosnek, sól, pinole i parmezan. Dolewamy oliwę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Odcedzamy makaron, zostawiając odrobinę wody z gotowania. Dodajemy do makaronu pesto i mieszamy bardzo dokładnie.

Dodajemy do makaronu listki bazylii. Przekładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem. Na koniec posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz