czwartek, 3 lipca 2014

JAJKA PIECZONE Z ZIEMNIAKAMI W KOSZYCZKU Z SZYNKI - EGGS BAKED WITH POTATOES IN HAM BASKETS



Jajka zapiekane w szynce są świetną propozycją na śniadanie lub lunch. Dzisiaj upiekłam je z młodymi ziemniakami w foremce do tarteletek.  

Szynka podpiekła się trochę, tworząc z jajek coś na kształt miseczek. Bardzo ciekawa forma a jednocześnie sycące śniadanie.

xo 


porcja na 4 osoby

Składniki:

16 plastrów szynki wędzonej w kominie
8 ugotowanych ziemniaków
8 jaj
szczypiorek, drobno posiekany
6 łyżeczek masła, podzielonych na 12 kawałeczków o rozmiarze 1 cm
6 gałązek tymianku
sól i pieprz
starty parmezan

Wykonanie:

Dno i brzegi foremek do tarteletek wyścielamy plastrami szynki, na wierzchu układamy ugotowane ziemniaki pokrojone na kawałki. Doprawiamy ziemniaki  pieprzem i solą oraz posypujemy je szczypiorkiem.

Wbijamy na wierzch ziemniaków po dwa jajka, pieprzymy je i solimy, dodajemy mały kawałeczek masła, gałązkę tymianku i posypujemy grubą solą. Na wierzchu posypujemy startym parmezanem.

Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz