czwartek, 17 lipca 2014

SALATA Z FENKULA I NEKTARYNEK Z MALINOWYM SOSEM - SALAD OF FENNEL AND NECTARINES WITH RASPBERRY VINAIGRETTE




Na dzisiaj przygotowałam sałatkę z nektarynek z koprem włoskim. Bardzo lekka i odświeżająca. W sam raz na upalne, letnie dni.

Polecam dodatkowe wzbogacenie jej o cząstki sera: twarogu, fety lub mozzarelli.

xo

Proporcja na 4 osoby

Składniki:

1 bulwa fenkuła
4 nektarynki
4 garście rukoli

sok z jednej cytryny
1/2 szklanki malin
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz
2 łyżki oleju o neutralnym smaku


Wykonanie:

Przygotowujemy sos:  maliny miksujemy i przecieramy przez sito. Dodajemy do malin sok z cytryny, doprawiamy wszystko miodem, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy 2 łyżki oleju.

Fenkuł oczyszczamy z zewnętrznych liści i szatkujemy na plasterki o grubości 1,5mm.

Nektarynki kroimy na cząstki.

Mieszamy poszatkowany fenkuł, nektarynki i rukolę. Doprawiamy całość solą i pieprzem i polewamy sosem malinowym.

Całość posypujemy natką zachowaną z fenkuła.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz