niedziela, 3 sierpnia 2014

CIASTO JOGURTOWE ZE SLIWKAMI - YOGURT CAKE WITH PLUMS



Pierwsze ciasto ze śliwkami w nowym sezonie. Ciasto jogurtowe z karmelem śliwkowym. Wspaniałe.

Zaadoptowałam przepis z książki a.o.c. Suzanne Goin, z pewnymi zmianami, które polegały na zastąpieniu creme fraiche,  jogurtem oraz brandy - śliwowicą. Poza tym starałam się jak najwierniej odtworzyć oryginalny przepis.

xo



ciasto o średnicy 24 cm

Składniki:

1 kostka masła
6 żółtek
2 i ¾ szklanki mąki
1 szklanka cukru
¼ szklanki mąki migdałowej
1 i ½  łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
1 i ¼ szklanki jogurtu lub creme fraiche (jak zrobić creme fraiche znajdziecie tutaj)
8 śliwek węgierek

karmel śliwkowy
8-10 śliwek
2 łyżki śliwowicy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
¾ szklanki cukru

Wykonanie:

Przygotowujemy karmel śliwkowy: śliwki kroimy w ósemki, przekładamy do blendera z sokiem cytrynowym oraz śliwowicą  i miksujemy na gładką masę. W rondelku roztapiamy cukier z odrobiną wody i wanilią. Gotujemy karmel, nie mieszając, do uzyskania złotego koloru. Delikatnie dodajemy mus śliwkowy i mieszamy, aż mus połączy się z karmelem. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

W misce przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Do suchych składników dodajemy miękkie masło i  ½ szklanki jogurtu i ubijamy aż składniki się połączą i utworzą okruchy. Dodajemy pozostałą część jogurtu i żółtka i ucieramy, aż masa będzie miała blado żółty kolor.

Śliwki kroimy w ósemki.

Przekładamy połowę masy do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem. Na wierzch masy wykładamy około ½ szklanki karmelu śliwkowego oraz połowę śliwek.

Na śliwki wykładamy delikatnie drugą połowę masy. Rozprowadzamy ją, by pokryć wszystkie śliwki. Na wierzchu rozmieszczamy pozostałe ćwiartki śliwek. Posypujemy wierzch cukrem.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 30 minut aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów formy, a  patyczek włożonym do środka wyjmiemy suchy.

Po wyjęciu ciasta i ostudzeniu go posypujemy wierzch cukrem pudrem.

Podajemy z pozostałym karmelem śliwkowym i jogurtem.




7 komentarzy:

  1. Przepysznie wygląda to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, musiało być cudownie mięciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. B. ciekawy przepis, tylko gdzieś w składnikach zgubiły się żółtka. Ile ich dokładnie dodajemy?

    OdpowiedzUsuń
  4. Lilia, I love this recipe especially for the combination of both plums and yogurt - both are ingredients that I love to bake with. Thank you for sharing this wonderful combination. Beautifully styled and captured. Cheers! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elizabeth, thank you so much. Your comments mean so much to me. The original recipe comes from Suzanne Goin cookbook the a.o.c.cookbook and was made with creme fraiche. xoxo

      Usuń