francuska gęsta śmietana domowej roboty – home made crème fraîche



Tym razem coś bardzo prostego do spiżarni. Gęsta kwaśna śmietana - crème fraîche - o zawartości około 35% tłuszczu, lekkiej kwasowości i rewelacyjnym smaku.

Jest tak gęsta, ze można ją kroić nożem.

Najlepsza do gotowania bo się nie warzy gdy dodajemy ją do gorących potraw. Świetna też do panna cotty- dodaje subtelnej kwasowości. Rewelacyjna do wszelkiego rodzaju dipów. Doskonała też ze świeżymi owocami.

Same zalety i świetny smak a bardzo łatwa do zrobienia w domu.

Polecam!

Xoxo, Lilka




Na  ok. 1 szklankę śmietany
Składniki:

1 szklanka 30 lub 36% śmietany
3 łyżki kefiru, jogurtu naturalnego lub maślanki

Wykonanie:

W pojemniku mieszamy śmietanę z kefirem, przykrywamy lekko i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny, aż zgęstnieje.

Po tym czasie jest gotowa do spożycia. Przechowujemy w lodówce. Łatwe, prawda?