Tym razem coś bardzo prostego do
spiżarni. Gęsta kwaśna śmietana - crème fraîche - o zawartości około 35%
tłuszczu, lekkiej kwasowości i rewelacyjnym smaku.
Jest tak gęsta, ze można ją kroić
nożem.
Najlepsza do gotowania bo się nie
warzy gdy dodajemy ją do gorących potraw. Świetna też do panna cotty- dodaje subtelnej
kwasowości. Rewelacyjna do wszelkiego rodzaju dipów. Doskonała też ze świeżymi
owocami.
Same zalety i świetny smak a bardzo łatwa
do zrobienia w domu.
Polecam!
Xoxo, Lilka
Na ok. 1 szklankę śmietany
Składniki:
1 szklanka 30 lub 36% śmietany
3 łyżki kefiru, jogurtu naturalnego lub maślanki
Wykonanie:
W pojemniku mieszamy śmietanę z kefirem,
przykrywamy lekko i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny, aż
zgęstnieje.
Po tym czasie jest gotowa do spożycia.
Przechowujemy w lodówce. Łatwe, prawda?