tarta z rabarbarem i frangipane z prażonych migdałów - rhubarb tart with toasted almonds frangipane


W końcu pojawił się świeży rabarbar. Więc przyszła pora na ciasta z rabarbarem.  Uwielbiam tartę z truskawkami i rabarbarem.

Tym razem postanowiłam jednak upiec tartę z samym rabarbarem. Chciałam umieścić ją w czymś bardzo słodkim. A, że rabarbar idealnie pasuje do migdałów, stąd frangipane, które jest słodkim nadzieniem na ich bazie.

Chciałam też zmienić kolor rabarbaru, który po ugotowaniu jest zielonkawy. Dlatego dodałam do niego jagody. Jagody puściły sok i zabarwiły rabarbar na piękny ciemny kolor.

Gdybym dodała np. maliny to otrzymalibyśmy czerwony kolor rabarbaru. Polecam eksperymentowanie z dodatkami.

Xoxo, Lilka






Składniki:

kruche ciasto - pate brisee
1,5  szklanki mąki
½ kostki masła pokrojonego na kawałki
szczypta soli
zimna woda

frangipane
1 szklanka migdałów
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki
½ kostki masła
2 jajka
sól

rabarbar
pęczek rabarbaru
1 opakowanie jagód lub malin  lub 1 szklanka soku malinowego
½ szklanki cukru

Wykonanie:

1. W mikserze wyrabiamy masło z mąką i solą. Dodajemy wodę. Ciasto zbieramy w kulę, a następnie formujemy w dysk i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło przez minimum 30 minut.

2. W międzyczasie prażymy w piekarniku migdały aż zaczną pachnieć. Migdały wkładamy do miksera, dodajemy mąkę, cukier, sól i miksujemy przez chwilę aż migdały będą dobrze rozdrobnione. Dodajemy miękkie masło i miksujemy do dokładnego wyrobienia masła, po czym na koniec dodajemy jajka, po jednym i miksujemy, aż frangipane będzie  wymieszane.

3. Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki o długości 1 cm. Wkładamy go do garnka, dodajemy cukier oraz owoce i gotujemy na małym ogniu aż większość soku wyparuje, ok.20-30 minut.

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy do ok. 3 mm grubości i wykładamy nim formę do tarty. Na kruche ciasto wykładamy frangipane a na wierzchu układamy rabarbar.

Pieczemy w temperaturze 180 st.C przez 45 minut.