suflety serowe z botwinką pieczone w szynce parmeńskiej - cottage cheese souffles with swiss chard baked in prosciutto


Nadeszła wiosna i razem z nią namiętność na łączenie serów twarogowych z szynką lub boczkiem. Na ogół robię z sera, szpinaku i boczku nadzienie do pastilli, czyli tarteletek z ciasta filo robionych na sposób marokański.

Tym razem postanowiłam nie używać żadnej mąki ani jej produktów, a upiec z twarogu suflety w otoczce z szynki parmeńskiej.

Fajne danie o prostym wiosennym smaku w sam raz na lunch lub kolację, podajemy z sałatą.

 Xoxo, Lilka







Na  12 porcji 
Składniki:
pęczek botwinki
dwie garście szpinaku
2 ząbki czosnku
szczypiorek
oliwa

12 plastrów szynki parmeńskiej lub innej
500 g twarogu
duża garść tartego parmezanu lub dżiugasa
2 jajka
sól i pieprz


Wykonanie:

W patelni lub garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy dwa ząbki czosnku podsmażamy chwilę. Do tego dodajemy oczyszczoną botwinę i szczypior, solimy i pieprzymy. Przykrywamy i dusimy przez 10 minut, aż botwina będzie miękka. Dodajemy szpinak i zdejmujemy z ognia. Szpinak zmięknie pod przykryciem.

Kiedy botwina ostygnie lekko, usuwamy czosnek, siekamy farsz i odstawiamy.

W międzyczasie wyściełamy szynką foremki do mufinek lub ramekinki.

W misce rozdrabniamy twaróg - najlepiej przecisnąć go przez praskę. Do twarogu dodajemy 2 żółtka, parmezan, posiekaną botwinkę, sól i pieprz. Na koniec dodajemy 2 białka ubite na sztywno.

Pieczemy w temperaturze 180 st.C przez 30 minut.