Nadeszła
wiosna i razem z nią namiętność na łączenie serów twarogowych z szynką lub
boczkiem. Na ogół robię z sera, szpinaku i boczku nadzienie do pastilli, czyli
tarteletek z ciasta filo robionych na sposób marokański.
Tym
razem postanowiłam nie używać żadnej mąki ani jej produktów, a upiec z twarogu
suflety w otoczce z szynki parmeńskiej.
Fajne
danie o prostym wiosennym smaku w sam raz na lunch lub kolację, podajemy z
sałatą.
Xoxo, Lilka
Na 12 porcji
Składniki:
pęczek botwinki
dwie garście szpinaku
2 ząbki czosnku
szczypiorek
oliwa
12 plastrów szynki parmeńskiej lub innej
500 g twarogu
duża garść tartego parmezanu lub dżiugasa
2 jajka
sól i pieprz
Wykonanie:
W patelni lub garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy dwa ząbki czosnku podsmażamy chwilę. Do tego dodajemy oczyszczoną botwinę i szczypior, solimy i pieprzymy. Przykrywamy i dusimy przez 10 minut, aż botwina będzie miękka. Dodajemy szpinak i zdejmujemy z ognia. Szpinak zmięknie pod przykryciem.
Kiedy botwina ostygnie lekko, usuwamy czosnek, siekamy farsz i odstawiamy.
W międzyczasie wyściełamy szynką foremki do mufinek lub ramekinki.
W misce rozdrabniamy twaróg - najlepiej przecisnąć go przez praskę. Do twarogu dodajemy 2 żółtka, parmezan, posiekaną botwinkę, sól i pieprz. Na koniec dodajemy 2 białka ubite na sztywno.
Pieczemy w temperaturze 180 st.C przez 30 minut.