Na gorącą pogodę najlepszym deserem jest coś orzeźwiającego, na pewno coś czego nie trzeba piec w piekarniku i co można przygotować wcześniej.
Dlatego szczególnie dobra jest panna
cotta, a panna cotta z dodatkiem maślanki jest mniej kaloryczna i można jeść ją
bez poczucia grzechu.
Klasyczna panna cotta ma smak śmietankowy. Tym razem jednak postanowiłam przygotować panna
cottę o smaku czarnej porzeczki. Fajny smak i kolor w odcieniu bzu dobrze
pasują do zupy z czerwonych owoców.
Polecam,
Xoxo, Lilka
Na ok.10 porcji
Składniki:
2 szklanki
śmietany 30%
½ słoika dżemu z czarnej porzeczki
1,5 szklanki maślanki
1 łyżkai żelatyny rozpuszczonej w zimnej wodzie
Wykonanie:
W garnku zagotowujemy śmietanę, dodajemy dżem
z czarnej porzeczki. Przelewamy śmietanę do miksera i miksujemy aby rozdrobnić
owoce porzeczki. Przecieramy śmietanę przez gęste sito.
Przelewamy do garnka i podgrzewamy, dodajemy
rozpuszczoną żelatynę i maślankę.
Ponownie przecedzamy do dzbanka po czym przelewamy do foremek. Ja
robię panna cottę w silikonowych foremkach do mufinek, dzięki temu łatwiej je z
nich wyjąć przed podaniem.