panna cotta z maślanką i czarną porzeczką - panna cotta with buttermilk and black currant


Na gorącą pogodę najlepszym deserem jest coś orzeźwiającego, na pewno coś czego nie trzeba piec w piekarniku i co można przygotować wcześniej.


Dlatego szczególnie dobra jest panna cotta, a panna cotta z dodatkiem maślanki jest mniej kaloryczna i można jeść ją bez poczucia grzechu.

Klasyczna  panna cotta ma  smak śmietankowy.  Tym razem jednak postanowiłam przygotować panna cottę o smaku czarnej porzeczki. Fajny smak i kolor w odcieniu bzu dobrze pasują do zupy z czerwonych owoców.

Polecam,
Xoxo, Lilka





Na  ok.10 porcji 
Składniki:

2  szklanki śmietany 30%
½ słoika dżemu z czarnej porzeczki
1,5 szklanki maślanki
1 łyżkai żelatyny rozpuszczonej w zimnej wodzie


Wykonanie:


W garnku zagotowujemy śmietanę, dodajemy dżem z czarnej porzeczki. Przelewamy śmietanę do miksera i miksujemy aby rozdrobnić owoce porzeczki. Przecieramy śmietanę przez gęste sito.

Przelewamy do garnka i podgrzewamy, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i maślankę.   

Ponownie przecedzamy do dzbanka po czym przelewamy do foremek. Ja robię panna cottę w silikonowych foremkach do mufinek, dzięki temu łatwiej je z nich wyjąć przed podaniem.