Może służyć jako sos do
ciasta albo zupa na deser - sos owocowy (coulis) ma wszechstronne zastosowania.
Wspaniale sprawdza się jako sos do zwykłej babki piaskowej, z kilkoma owocami
można stworzyć w prosty sposób efektowny deser.
W okresie
wiosenno-letnim bardzo często na deser podaję zupy owocowe aromatyzowane na
różny sposób. Świetnie smakują z lodami, albo panna cotta jak podałam tym razem.
Owoce jagodowe
doskonale komponują się z cytryną lub gałką muszkatołową ale najlepszym połączeniem
jest doprawienie ich pieprzem. Szczególnie truskawki dostają niesamowitej,
subtelnej ostrości.
Tym razem chciałam podać
zupę z panna cottą o smaku czarnej porzeczki, stąd zupa z czerwonych owoców
zawierających czarną porzeczkę, wiśnie, maliny i truskawki.
Polecam!
Xoxo, Lilka
Porcja na 8 osób
Składniki:
2
opakowania mrożonej mieszanki z owoców czerwonych
4
łyżki cukru
czarny
pieprz młotkowany 8 ziaren
Wykonanie:
Owoce lekko rozmrażamy, miksujemy
i przekładamy do garnka. Dodajemy trochę wody, cukier i pieprz. Zagotowujemy.
Lekko studzimy. Miksujemy ponownie przez
parę minut a następnie przecieramy przez gęste sito.
Przekładamy z powrotem do
garnka i gotujemy na małym ogniu do uzyskania konsystencji gęstego syropu.