sos z czerwonych owoców – red berry coulis



Może służyć jako sos do ciasta albo zupa na deser - sos owocowy (coulis) ma wszechstronne zastosowania. Wspaniale sprawdza się jako sos do zwykłej babki piaskowej, z kilkoma owocami można stworzyć w prosty sposób efektowny deser.

W okresie wiosenno-letnim bardzo często na deser podaję zupy owocowe aromatyzowane na różny sposób. Świetnie smakują z lodami, albo panna cotta  jak podałam tym razem.

Owoce jagodowe doskonale komponują się z cytryną lub gałką muszkatołową ale najlepszym połączeniem jest doprawienie ich pieprzem. Szczególnie truskawki dostają niesamowitej, subtelnej ostrości.

Tym razem chciałam podać zupę z panna cottą o smaku czarnej porzeczki, stąd zupa z czerwonych owoców zawierających czarną porzeczkę, wiśnie, maliny i truskawki.

Polecam!

Xoxo, Lilka







Porcja na 8 osób

Składniki:
2 opakowania mrożonej mieszanki z owoców czerwonych
4 łyżki cukru
czarny pieprz młotkowany 8 ziaren

Wykonanie:

Owoce lekko rozmrażamy, miksujemy i przekładamy do garnka. Dodajemy trochę wody, cukier i pieprz. Zagotowujemy. Lekko studzimy.  Miksujemy ponownie przez parę minut a następnie przecieramy przez gęste sito.

Przekładamy z powrotem do garnka i gotujemy na małym ogniu do uzyskania konsystencji gęstego syropu.