galette z nadzieniem z ziemniaków i sera koziego - galette stuffed with goat cheese and potatoes


Pyszna wersja tarty pieczonej bez formy. Można to porównać do pieroga pieczonego w kruchym cieście, z nadzieniem do ruskich pierogów.

Ciasto użyte do galette przygotowałam na bazie koziego sera. Ciasto jest delikatne, kruche i przypomina trochę ciasto francuskie. Bazowe ciasto robi się z serkiem kremowym. Do mojego galette użyłam serka koziego aby wzmocnić smak koziego sera w nadzieniu. Można do niego użyć ser pleśniowy czy mascarpone, za każdym razem otrzymamy wspaniałe rezultaty.

Nadzienie przygotowałam takie samo jak do ruskich pierogów: ziemniaki ugotowane przetarte przez praskę, twarożek kozi i smażony szczypiorek.

Część galettek uformowałam w sześciokąty a część w trójkąty tak jak watruszki. Jedliście watruszki – ciastka drożdżowe nadziewane twarogiem?

Podajemy ciepłe lub w temperaturze pokojowej z zieloną sałatą, zupą szparagową lub jako dodatek do mięsa.

Polecam,
Xoxo, Lilka







Na  ok. 20 porcji 
Składniki:

Kruche ciasto na bazie sera koziego:
1,5  szklanki mąki
½ kostki solonego masła pokrojonego na kawałki
1 szklanka serka koziego

Nadzienie:
2 szklanki ziemniaków mączystych, ugotowanych, przeciśniętych przez praskę
1 serek kozi ok. 1 szklanka
1 jajko
sól i pieprz
szczypior z dwóch cebulek

Wykonanie:

W mikserze ucieramy masło z serkiem kozim i mąką. Ciasto zbieramy w kulę, a następnie formujemy w dysk i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło przez minimum 60 minut.

W międzyczasie mieszamy dokładnie serek kozi z ziemniakami przeciśniętymi przez praskę, szczypiorkiem podsmażonym w 1 łyżce oleju i jajkiem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą,

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Odrywamy od niego po kawałku wielkości 3 cm, rozwałkowujemy do ok. pół cm grubości. Na środek ciasta kładziemy kopiastą łyżkę nadzienia i zawijamy wokół niego brzegi. Czynność powtarzamy do całkowitego wykorzystania składników. Możemy ciasto uformować w sześcio- lub trójkąty.

Uwaga: przed rozpoczęciem składania galette dobrze jest wstępnie odmierzyć porcje ciasta i nadzienia.

Pieczemy w temperaturze 180 st.C przez 30 minut.