Coś wyjątkowo szybkiego na lunch lub
kolację. Sałatka wiosenna na ciepło. Zrobiłam ją z cukinii, brokułów, młodej
cebulki, pomidorków koktajlowych i
mozzarelli.
Można dodać cokolwiek z nowalijek pojawia
się na rynku: młode pory, szparagi, rzodkiewki.
Dodajcie na cokolwiek macie ochotę.
Ideą jest zgrillowanie lub usmażenie wszystkiego
razem na patelni. Wyjątkowo proste i sycące danie.
Xoxo, Lilka
Porcja
na 4 osoby
Składniki:
2 cukinie
pokrojone w słupki o długości 5 cm
pół brokuła,
zblanszowanego pokrojonego w różyczki
1 pęczek
szczypioru pokrojonego w słupki
1 pojemnik
pomidorków cherry
2 mozzarelle
pokrojone na grube plastry
2 ząbki
czosnku
gałązki tymianku,
rozmarynu, oregano, mięty
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
pietruszka
posiekana
Wykonanie:
W patelni grillowej podsmażamy cukinię
pokrojoną w słupki. Dodajemy szczypior, brokuły, czosnek, pomidory, zioła.
Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy mieszając od czasu do czasu, około 10
minut.
Dodajemy mozzarellę rozkładając ją równomiernie
na warzywach. Mieszamy i zdejmujemy patelnię z palnika.
Przekładamy sałatkę na talerze i
posypujemy pietruszką.