grillowana sałatka wiosenna – grilled spring salad



Coś wyjątkowo szybkiego na lunch lub kolację. Sałatka wiosenna na ciepło. Zrobiłam ją z cukinii, brokułów, młodej cebulki, pomidorków koktajlowych i  mozzarelli.

Można dodać cokolwiek z nowalijek pojawia się na rynku: młode pory, szparagi,  rzodkiewki. Dodajcie na cokolwiek macie ochotę.

Ideą jest zgrillowanie lub usmażenie wszystkiego razem na patelni. Wyjątkowo proste i sycące danie.

Xoxo, Lilka




Porcja na 4 osoby
Składniki:
2 cukinie pokrojone w słupki o długości 5 cm
pół brokuła, zblanszowanego pokrojonego w różyczki
1 pęczek szczypioru pokrojonego w słupki
1 pojemnik pomidorków cherry
2 mozzarelle pokrojone na grube plastry
2 ząbki czosnku
gałązki tymianku, rozmarynu, oregano, mięty
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
pietruszka posiekana

Wykonanie:

W patelni grillowej podsmażamy cukinię pokrojoną w słupki. Dodajemy szczypior, brokuły, czosnek, pomidory, zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy mieszając od czasu do czasu, około 10 minut.

Dodajemy mozzarellę rozkładając ją równomiernie na warzywach. Mieszamy i zdejmujemy patelnię z palnika.

Przekładamy sałatkę na talerze i posypujemy pietruszką.