ZUPA KURKOWA - CHANTERELLE SOUP



Co się dzieje? Sezon w pełni, a ja nie zrobiłam jeszcze nic w kurkami? Oj, trzeba to poprawić.

Dlatego dzisiaj zupa z kurek, ziemniaków i młodych warzyw. Bardzo prosta i niewymuszona. Lekka, akurat na letnią pogodę.

Można ją jeść i na ciepło, ale też posmakuje nam w temperaturze pokojowej.

xo


Na 6 porcji

Składniki:

1 łyżka oleju
1 por, biała część
1 pietruszka, pokrojona w plasterki
4 marchewki, pokrojone w plasterki
¼ selera korzeniowego, pokrojonego w 1cm kostkę
4 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
sól i pieprz
1/2 litra wody
2 gałązki tymianku
liść laurowy
2 szklanki kurek
2 łyżki creme fraiche

do podania
szczypiorek
tymianek
pietruszka

Wykonanie:

W garnku, w łyżce oleju lub masła podsmażamy por pokrojony w cienkie plasterki. Gdy por się zeszkli do garnka dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler pokrojone na kawałki. Zalewamy wodą i zagotowujemy. 

Dodajemy do zupy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz tymianek i liść laurowy. Doprawiamy zupę pieprzem i solą i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut aż warzywa będą lekko miękkie. 

Na końcu dodajemy do zupy oczyszczone kurki, i gotujemy przez kolejne 5-10 minut, aż kurki będą gotowe.

Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Podajemy posypane świeżymi ziołami.