NOGI KACZKI PIECZONE Z KIEŁBASĄ I WIŚNIAMI - DUCK LEGS BAKED WITH SAUSAGE AND CHERRIES



Gdański Bazar Natury w hali Olivia to czwartkowe zakupy wspaniałych wyrobów od lokalnych hodowców i producentów. Od uroczej Pani Dagmary  z gospodarstwa agroturystycznego Kalinówka we wzgórzach Dylewskich – pisali o niej w Kukbuku – kupiłam między innymi smakołykami kiełbasę wiśniową  wędzoną drewnem z wiśni. Kiełbasa bardzo aromatyczna, pachnąca dymem i do tego lekko ostra. Po prostu pyszna.

No cóż, co można było z niej zrobić? Wydało mi się oczywiste, że upiec ją z jakimś drobiem. Wybór padł na kaczkę – nogi upieczone z kiełbasą i wiśniami, w porto i balsamico. Danie słodko-kwaśno-ostre. Idealne na tę porę roku. 

xo


na 4 osoby

Składniki:

4 udka kaczki
1 pęto kiełbasy wędzonej dymem z drzewa wiśni lub innej wiejskiej
2 duże cebule szalotki lub czerwone
sól i pieprz
2 liście laurowe
4 gałązki tymianku
¼ szklanki porto
½ szklanki suszonych wiśni
4 łyżki octu balsamicznego albo do smaku

Wykonanie:

Nogi kaczki myjemy i lekko osuszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy w brytfannie, obkładamy tymiankiem, liśćmi laurowymi i szalotkami pokrojonymi na ćwiartki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę.

Dodajemy do kurczaka kiełbasę pokrojoną na grube plasterki i wiśnie namoczone w porto. Polewamy wszystko octem balsamicznym i pieczemy przez kolejne 30 minut.