czwartek, 23 października 2014

PIEROGI Z KOZIEGO SERA W CIEŚCIE BURACZANYM - GOAT CHEESE BEET RAVIOLI



Natknęłam się ostatnio na FB na ravioli z ciasta buraczanego z serem i makiem. Piękne. Bardzo lubię pierogi nadziewane burakami, przepis znajdziecie tutaj.

Tym razem sytuacja się odwróciła. Pyszne, serowe nadzienie z koziego sera  z  cytryną zamknięte zostało w cieście z dodatkiem buraków. 

Kozi ser z burakami to idealne połączenie, dodatkowo odświeżającego smaku nadaje mu cytryna. Ciasto było niesamowicie elastyczne i wyszły mi z niego bardzo cienkie pierożki. Do tego palone masło z szałwią i chrupiącym makiem.

xo

36  pierogów z nadzieniem o objętości  2 łyżeczek

Składniki:

makaron
3 szklanki mąki
1 szklanka zmiksowanych pieczonych buraków, przetartych przez sito
2 jajka
1 łyżka oliwy
sól

nadzienie
1 szklanka ricotty lub twarogu przeciśniętego przez praskę
1 szklanka koziego sera – najlepiej koziej rury
skórka otarta i sok z 2 cytryn
2 szklanki sera grana padano
sól i pieprz

do podania
masło
szałwia
mak

Wykonanie:

Twaróg i kozi ser rozdrabniamy i mieszamy ze startym serem i cytryną. Doprawiamy go solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki.

Wkładamy mąkę, mus z buraków, jajka, oliwę i sól do miksera. Mieszamy aż ciasto się połączy i zbije w kulę. Sprawdzamy gęstość i ewentualnie dodajemy mąkę lub trochę wody do uzyskania giętkiego ciasta. Zbieramy ciasto w kulę, owijamy w folię i odstawiamy do lodówki by odpoczęło.

Rozwałkowujemy ciasto na najcieńszym ustawieniu, na wierzchu układamy po 2 łyżeczki ostudzonego nadzienia. Ciasto smarujemy wodą aby oczyścić je z resztek mąki, dzięki temu pierogi lepiej się skleją. Przykrywamy drugą warstwą ciasta i wykrawamy pierogi – kształt według uznania. Ja wycinam je w koła.

Gotujemy w płaskim rondlu, w mocno osolonej wodzie z odrobiną oliwy.

W patelni topimy masło i podsmażamy aż będzie lekko złote i zacznie pachnieć karmelem. Dodajemy liście szałwii oraz mak. Smażymy aż masło będzie ciemno złote a szałwia chrupiąca.

Wykładamy pierogi na talerze i polewamy je masłem.

Na podstawie Sunday Suppers via This is Glamorous 




1 komentarz:

  1. Pierogi kojarza mi sie z domem rodzinnym, chociaz pierogi byly przewaznie z paczki ;)
    A buraki uwielbiam i chetnie bym Twojej wariacji sprobowala!

    Zapraszam do siebie!

    OdpowiedzUsuń