Natknęłam się ostatnio na FB na ravioli z
ciasta buraczanego z serem i makiem. Piękne. Bardzo lubię pierogi nadziewane
burakami, przepis znajdziecie tutaj.
Tym razem sytuacja się odwróciła.
Pyszne, serowe nadzienie z koziego sera z cytryną zamknięte zostało
w cieście z dodatkiem buraków.
Kozi ser z burakami to idealne połączenie, dodatkowo odświeżającego smaku nadaje mu cytryna. Ciasto było niesamowicie elastyczne i wyszły mi z niego bardzo cienkie pierożki. Do tego palone masło z szałwią i chrupiącym makiem.
Kozi ser z burakami to idealne połączenie, dodatkowo odświeżającego smaku nadaje mu cytryna. Ciasto było niesamowicie elastyczne i wyszły mi z niego bardzo cienkie pierożki. Do tego palone masło z szałwią i chrupiącym makiem.
xo
36 pierogów z nadzieniem o objętości 2 łyżeczek
Składniki:
makaron
3 szklanki mąki
1 szklanka zmiksowanych pieczonych
buraków, przetartych przez sito
2 jajka
1 łyżka oliwy
sól
nadzienie
1
szklanka ricotty lub twarogu przeciśniętego przez praskę
1
szklanka koziego sera – najlepiej koziej rury
skórka
otarta i sok z 2 cytryn
2
szklanki sera grana padano
sól i
pieprz
do podania
masło
szałwia
mak
Wykonanie:
Twaróg i kozi ser rozdrabniamy i mieszamy
ze startym serem i cytryną. Doprawiamy go solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki.
Wkładamy mąkę, mus z buraków, jajka,
oliwę i sól do miksera. Mieszamy aż ciasto się połączy i zbije w kulę. Sprawdzamy
gęstość i ewentualnie dodajemy mąkę lub trochę wody do uzyskania giętkiego ciasta.
Zbieramy ciasto w kulę, owijamy w folię i odstawiamy do lodówki by odpoczęło.
Rozwałkowujemy
ciasto na najcieńszym ustawieniu, na wierzchu układamy po 2 łyżeczki ostudzonego nadzienia. Ciasto
smarujemy wodą aby oczyścić je z resztek mąki, dzięki temu pierogi lepiej się
skleją. Przykrywamy drugą warstwą ciasta i wykrawamy pierogi – kształt według
uznania. Ja wycinam je w koła.
Gotujemy
w płaskim rondlu, w mocno osolonej wodzie z odrobiną oliwy.
W
patelni topimy masło i podsmażamy aż będzie lekko złote i zacznie pachnieć
karmelem. Dodajemy liście szałwii oraz mak. Smażymy aż masło będzie ciemno
złote a szałwia chrupiąca.
Wykładamy pierogi na talerze i polewamy je masłem.
Na podstawie Sunday Suppers via This is Glamorous
Na podstawie Sunday Suppers via This is Glamorous