niedziela, 19 października 2014

CHAŁKA ZAPIEKANA POD MIGDAŁAMI - BOSTOCK - CHALLAH TOASTED UNDER ALMOND FRANGIPANE



Co zrobić z czerstwą drożdżówką? Najlepiej przerobić ją na ten piękny i pyszny tost – bostock.

Francuski sposób na wykorzystanie brioszki, chałki czy panettone. Nawet sobotnie ciasto drożdżowe nabierze nowego charakteru. Idealny zarówno na śniadanie ale też pyszny jako deser.

Ciasto nasączone jest syropem pomarańczowym i posmarowane kremem frangipane z migdałów, a następnie zapieczone. Chrupiące z zewnątrz, słodkie i wilgotne w środku.

Pycha


xo


Na 4 porcje

Składniki:

8 grubych kromek z chałki

syrop pomarańczowy
skórka i sok z 2 pomarańczy
2 łyżki kandyzowanej skorki pomarańczowej
¼ szklanki likieru pomarańczowego
2 łyżki cukru

krem  z migdałów
1 szklanka mielonych migdałów
1/3 szklanki cukru
½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
½  łyżeczki soli
½  szklanki masła
2 jajka

płatki migdałowe

Wykonanie:

W rondelku zagotowujemy sok z pomarańczy z dodatkiem skórki, likieru i cukru. Redukujemy na małym ogniu do zmniejszenia objętości o połowę.

Do miksera wkładamy składniki na krem: migdały, cukier i sól. Miksujemy wszystko aż składniki się rozdrobnią. Dodajemy jajka i masło oraz ekstrakt migdałowy. Miksujemy do momentu, aż masa będzie gładka.

Na blaszce do pieczenia układamy kromki chałki, każdą kromkę polewamy 1 łyżką syropu a na wierzchu smarujemy 1 łyżką kremu migdałowego.

Posypujemy wierzch posiekanymi migdałami i pieczemy 20 minut.

Inspiracja, Elizabeth Prueitt i Chad Robertson, Tartine.



1 komentarz:

  1. Świetne!
    Poza tym połączenie migdały i pomarańcze przywołuje trochę grudniowe klimaty :)

    OdpowiedzUsuń