Co
zrobić z czerstwą drożdżówką? Najlepiej przerobić ją na ten piękny i pyszny
tost – bostock.
Francuski
sposób na wykorzystanie brioszki, chałki czy panettone. Nawet sobotnie ciasto
drożdżowe nabierze nowego charakteru. Idealny zarówno na śniadanie ale też
pyszny jako deser.
Ciasto
nasączone jest syropem pomarańczowym i posmarowane kremem frangipane z migdałów,
a następnie zapieczone. Chrupiące z zewnątrz, słodkie i wilgotne w środku.
Pycha
xo
Na 4 porcje
Składniki:
8
grubych kromek z chałki
syrop
pomarańczowy
skórka
i sok z 2 pomarańczy
2 łyżki
kandyzowanej skorki pomarańczowej
¼ szklanki
likieru pomarańczowego
2
łyżki cukru
|
krem
z migdałów
|
1
szklanka mielonych migdałów
|
1/3 szklanki
cukru
½
łyżeczki ekstraktu migdałowego
½ łyżeczki soli
½ szklanki masła
2
jajka
płatki
migdałowe
|
Wykonanie:
W
rondelku zagotowujemy sok z pomarańczy z dodatkiem skórki, likieru i cukru.
Redukujemy na małym ogniu do zmniejszenia objętości o połowę.
|
Do
miksera wkładamy składniki na krem: migdały, cukier i sól. Miksujemy wszystko
aż składniki się rozdrobnią. Dodajemy jajka i masło oraz ekstrakt migdałowy.
Miksujemy do momentu, aż masa będzie gładka.
|
Na
blaszce do pieczenia układamy kromki chałki, każdą kromkę polewamy 1 łyżką
syropu a na wierzchu smarujemy 1 łyżką kremu migdałowego.
Posypujemy
wierzch posiekanymi migdałami i pieczemy 20 minut.
Inspiracja, Elizabeth Prueitt i Chad Robertson, Tartine. |