CIASTKA HERBACIANE Z KREMEM CZEKOLADOWO ŚLIWKOWYM - CHAI FLAVORED CUPCAKES WITH CHOCOLATE PLUM CREAM



Bardzo interesującym sposobem na aromatyzowanie deserów jest herbata. Wszyscy doskonale znają trufle czekoladowe o smaku herbaty Earl Grey. Absolutnie fantastyczna jest tarta z kremem z herbaty Earl Grey, przepis tutaj.

Ale moim ulubionym gatunkiem herbaty jest darjeeling. W tych ciastkach, to tej  właśnie herbaty użyłam do zaparzenia bawarki, którą aromatyzowałam ciasto. Aromat jest delikatny, ledwie wyczuwalny.  Bardzo eleganckie i ciekawe ciasteczka.

xo



12 ciastek

Składniki:

½ szklanki mleka
3 torebki herbaty darjeeling
¼  szklanki mąki jaglanej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki mąki migdałowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½  łyżeczki soli
2 jajka
½  szklanki cukru
½  łyżeczki wanilii

¼ szklanki soku lub musu ze śliwek
½ tabliczki posiekanej białej czekolady

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy do mleka torebki herbaty, odstawiamy aby herbata zaparzyła się w mleku.  Przesiewamy: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Roztapiamy masło.

W osobnym naczyniu rozbijamy jajka. Dodajemy cukier oraz wanilię i ubijamy, aż jajka potroją swoją objętość. Dodajemy do jajek mąkę i mleko na przemian. Na koniec  dodajemy roztopione masło.

Nakładamy masę do formy do mufinek do połowy. Pieczemy w piekarniku przez 30 minut.
Podczas gdy ciastka się pieką roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy sok śliwkowy, mieszamy dokładnie i odstawiamy do ostygnięcia.

Po upieczeniu  i ostudzeniu ciastek smarujemy je ganaszem śliwkowo-czekoladowym.

Na podstawie trEATs.